More

  Apelacija Bošnjaka za ocjenu ustavnosti ‘Dana RS-a’

  Na sastanku bošnjačkih i hrvatskih delegata razmatrana je inicijativa za obilježavanje 9. januara kao dana žrtava zločina.

  Bošnjački predstavnici u vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koji su 5. januara predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o “Danu RS-a”, istakli su danas da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i stav Venecijanske komisije, prenose agencije.

  “Očekujemo i tražimo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da obavijesti javnost šta su uradili u vezi s neprovođenjem odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi s 9. januarom i održavanjem neustavnog referenduma u RS-u u vezi s ‘Danom RS-a'”, rekao je na konferenciji za novinare potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić.

  Na sastanku koji je Salkić sazvao sa zastupnicima Koalicije Domovina, te bošnjačkim i pojedinim hrvatskim delegatima u Vijeću naroda RS-a razmatrana je i inicijativa određenog broja bošnjačkih udruženja da se 9. januar obilježava kao dan žrtava zločina.

  “Ukoliko se nastavi s obilježavanjem ovog datuma, čini se logičnim da se taj dan obilježava kao dan svih zločina počinjenih tokom rata u ovom entitetu”, rekao je Salkić.

  Pozvali su vlasti u RS-u da u skladu s odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine otvore diskusiju kako bi se došlo do zajedničkog datuma koji bi se obilježavao kao dan entiteta.

  Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović potvrdio je da je više od četvrtine delegata Bošnjaka i Hrvata potpisalo zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o “Danu RS-a”, što je sasvim dovoljno, te da su apelaciju željeli dostaviti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine prije 9. januara.

  Nastavak antidejtonskog djelovanja

  Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija rekao je da je sadašnje obilježavanje 9. januara kao “Dana RS-a” po Zakonu o “Danu RS-a” također neustavno imajući u vidu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

  I delegat u Klubu Hrvata u Vijeću naroda Željko Stipić naveo je da su potpisali zahtjev za apelaciju jer smatraju da je obilježavanje 9. januara i za njih neustavno, te da je neophodno da se utvrdi datum koji će biti prihvatljiv kao praznik za sve narode u RS-u.

  Bošnjački i hrvatski zastupnici Koalicije Domovina (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o “Danu RS-a” jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta s obzirom na to da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio kao neustavan 9. januar kao dan entiteta.

  Vlada RS-a tada je predložila Zakon o “Danu RS-a” nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i “Dan RS-a”.

  Ustavni sud Bosne i Hercegovine 26. novembra 2015. utvrdio je da je neustavan 9. januar kao dan RS-a, a Komisija za provođenje referenduma provela je 25. septembra 2016. referendum o 9. januaru iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

  Ivanić: ‘Osporavanje dokazuje zakon’

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas da će srpski predstavnici u vlasti imati odgovor na sve što budu osporavali bošnjački zvaničnici, pa i kad je u pitanju 9. januar kao “Dan RS-a”.

  Bošnjački zvaničnici osporavaju ustavnost Zakona o “Danu RS-a”, a Ivanić je u izjavi novinarima rekao da to što ga osporavaju pokazuje da zakon važi.

  “Volio bih da ga poštuju. I da: dok god zakon postoji, 9. januar je praznik”, rekao je.

  Ivanić je nakon posjete Trećem pješadijskom puku (Republika Srpska) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kasarni “Kozara” podsjetio da taj puk nastavlja tradiciju bivše Vojske RS-a, “koja je u suštini napravila Republiku Srpsku i osigurala njeno postojanje”.

  “Ovim sam htio da pokažem da i oni imaju pravo da obilježavaju 9. januar, ‘Dan RS-a'”, rekao je Ivanić.

  Ponovio je da neće govoriti o neučešću tog puka u defileu sutra tokom proslave 9. januara u Banjoj Luci jer je, kaže, već rekao sve što je imao reći o tome.

  Negirao je tvrdnje u nekim medijima da je danas imao neprijatan razgovor s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty seven ÷ nineteen =