More

  Apel porodice Osmana Osmanovića: Život mu je ugrožen!

  spot_imgspot_img

  Poštovani,

  obraćamo Vam se u vezi slučaja Osmana Osmanović, koji je 23.11.2019. godine uhapšen na graničnom prijelazu Sremska Rača na ulazu u Srbiju.

  Ovim putem kao porodica gospodina Osmanovića želimo Vam ukazati na to da Osman Osmanović ima 60 godina, te zdravstvene probleme koji se manifestuju u vidu visokog krvnog pritiska (najveći izmjeren 200/110), cisti na bubregu i poremećaja ravnoteže.

  Na osnovu ovih činjenica možemo zaključiti da on spada u rizičnu skupinu koja je ranjiva na Korona virus, te je samim tim njegov život ugrožen.

  Zbog mjera predostrožnosti poduzetih od organa Republike Srbije zabranjene su posjete zatvorenicima i primanje paketa.

  Na taj način Osmanu je onemogućeno dostavljanja paketa s hranom bitnom za jačanje njegovog imuniteta, redovno primanje čiste odjeće, te svaki kontakt s porodicom.

  Sprečavanje širenja virusa u zatvorima je trenutno jedna od aktuelnih i ozbiljnih tema u zemljama poput Italije, Irana, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

  Krizna situacija i vanredno stanje uzrokovano Korona virusom je toliko ozbiljno da mnoge zemlje odlučuju pustiti desetine hiljada zatvorenika koji spadaju u manje rizične grupe po sigurnost.

  Također, u Velikoj Britaniji zatvorenicima je omogućen skype video poziv s najbližima zbog zabrane posjeta.

  Poznato je da su uvjeti u zatvorima na području balkanskih zemalja posebno loši po pitanju veličine prostora i broja zatvorenika, kvalitete ishrane, higijene i medicinske opremljenosti.

  Dakle, opasnost od širenja virusa među zatvorenicima je velika, te je neophodno djelovati na vrijeme i spasiti ljudski život dok nije kasno.

  Važno je i istaknuti da je povodom pandemije izazvane korona virusom Srbija zatvorila granice s Bosnom i Hercegovinom. Obje zemlje su proglasile vanredno stanje i ograničile kretanje građana.

  Slučaj Osmana Osmanović je pritvorski slučaj i bez obzira na krizno stanje po zakonu se mora obraditi.

  Obzirom da svjedoci iz Bosne i Hercegovine zbog ograničenosti kretanja neće moći prisustvovati suđenju, njegova osnovna ljudska prava na fer i korektan proces će biti narušena.

  Podsjećamo da su njegova osnovna ljudska prava narušena i samim procesom hapšenja, jer u tom momentu nije postojala niti podignuta optužnica, niti raspisana potjernica protiv njega, te je naredba o sprovođenju istrage u Srbiji donesena 24.11.2019. godine, tj. dan nakon hapšenja.

  Ovim putem želimo da uputimo apel nadležnim organima Bosne i Hercegovine da učine sve što je potrebno da se osumnjičenom Osmanu Osmanović zagarantuju njegova osnovna ljudska prava kao što su pravo na život i pravo na fer i korektno suđenje, što je jedino moguće ako mu se odobri branjenje sa slobode ili eventualno kućni pritvor.

  U kućnom pritvoru Osman Osmanović bi bio izolovan od ostalih potencijalno zaraženih ljudi. Uz pomoć kućne dostave bio bi opskrbljen ishranom obogaćenom nutritijentima neophodnim za jačanje njegovog imuniteta, što je od velike važnosti obzirom da spada u potencijalno ugrožene osobe zbog problema s visokim pritiskom i sklonosti ka bolestima disajnih organa.

  Također, bilo bi mu i omogućeno da preko video poziva stupi u kontakt sa svojom porodicom što je od velike važnosti za njegovo psihičko zdravlje.

  Osmanov advokat je prije pandemije podnio zahtjev za odobrenje kućnog pritvora, koji je nažalost odbijen.

  Upućujemo apel organima Bosne i Hercegovine da se zauzmu za svog građanina i da ne dozvole da idalje bude žrtva nefunkcionalnog odnosa dvije države.

  Do ovoga momenta Osman Osmanović, državljanin BiH, čovjek koji se cijeli svoj život borio za dobrobit zajednice u kojoj živi, o čemu svjedoče između ostalog i mnogobrojni dokumentovani predmeti o suzbijanju kriminaliteta u BiH i najveći godišnji budžet Brčko Distrikta po glavi stanovnika na području bivše Jugoslavije, je nepravedno proveo 4 mjeseca u pritvoru.

  Bosna i Hercegovina kao država ne smije dozvoliti da se i njegov život ugrozi, te je dužna poduzeti sve adekvatne mjere kako bi to spriječila i na taj način pokazala da kao država vodi računa o svakom ljudskom životu.

  Apelujemo na organe Bosne i Hercegovine da u ovoj vanrednoj situaciji ponovo upute zahtjev Republici Srbiji za ustupanje predmeta od Osmana Osmanović Bosni i Hercegovini i njegovo izručenje ili alternativno kućni pritvor za vrijeme vanredne situacije uzrokovane pandemijom.

  Bez prisustva svjedoka odbrane, Osman Osmanović ne može imati fer i korektan proces suđenja.

  Apelujemo na Ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji, da kao predstavnica bosanskog naroda stupi u kontakt s nadležnim institucijama i organima u Republici Srbiji kako bi redovno bila informisana o zdravstvenom stanju Osmana Osmanović i o tome obavještavala porodicu kojoj je onemogućena bilo koja vrsta kontakta s njim.

  Apelujemo na Ambasadoricu da učini sve što je u njenoj nadležnosti da se Osmanu Osmanović u ovoj kriznoj situaciji omoguće njegova osnovna ljudska prava: fer i korektan proces, briga o zdravlju, zaštita života i kontakt s porodicom.

  S poštovanjem,

  Porodica Osmana Osmanović

  Ovo pismo je upućeno: Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ambasadorici BiH u Beogradu, svim članovima Predsjedništva BiH.

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = two

  Čitano

  Povezani članci