APEL: Našoj sugrađanki Esmi Plakalo potrebna je pomoć

Foto: Esma Plakalo/Ustupljeno Otisku

Esma Plakalo ima četrdeset i četiri godine i vodi bitku s karcinomom. Majka je dva trinaestogodišnja blizanca. Njezina zaova,  koja nosi isto ime,  Esma Plakalo Bešić kazala je da je bitka počela prije tri i po godine s karcinomom jajnika i da se bolest proširila i na druge organe.

„Imala je ukupno dvije operacije. Primila je preko 100 hemoterapija i prošla ciklus zračenja koji nije do kraja mogla podnijeti zbog oslabljene krvne slike i slabog imuniteta. Pored toga pokušavala je i liječenje u Njemačkoj vlastitim matičnim ćelijama, ali rezultati su bili slabo vidljivi. Prije mjesec dana u Beogradu je radila nalaze krvi i dodatne pretrage, koje su pokazale da su ove terapije koje je do sada koristila imale djelomičnog učinka. Da trenutnom njenom zdravstvenom stanju odgovaraju druge terapije koje se mogu primati samo u Grčkoj“, kazala je Esma Plakalo Bešić.

Prema njenim riječima, Esma se trenutno  nalazi u bolnici u Grčkoj (Solun). Doktori su planirali da njeno liječenje tamo treba da potraje oko 3 mjeseca, za što bi joj bilo potrebno oko 100 000 KM.

Esma je prije bolesti bila šnajderica i domaćica, a njen muž Enis Plakalo je profesionalni deminer. Jedini izvor prihoda u domaćinstvu je Enisov, ali to se sada pokazalo nedovoljnim, s obzirom na troškove boravka i samog liječenja.  

„Za boravak u Grčkoj avans je uplaćen u iznosu od 9 200 eura koji su skupili rodbina,  komšije i prijatelji. Šta će biti za ubuduće ne znamo? Nadamo se što većem odzivu dobrih ljudi,  koji će sigurna sam i ovaj put pokazati svoju humanost. Esma je mlada osoba koja je svima još potrebna, a najviše svojoj porodici“, poručila je Esmina zaova.

Esmin muž kazao je da je „zahvaljujući Grčkom doktoru Baricu vraćena u život“.

„Odavde iz Brčkog je otišla polumrtva sa teškom kliničkom slikom, ostavljena na milost i nemilost. Apelujem na naše ljekare da ovakve institucije zaslužuju punu pažnju i ovakvi doktori kao što sam naveo gore. Moja supruga je vraćena u život a imala je šansu samo 5 %“, poručio je Esmin suprug.

„Život je borba gdje nema pobjednika. Naravno da je svaka pomoć dobro došla. I zaista sam sretan na podršci dobrih ljudi. Svakako i vi ste dio našeg tima“, zaključio je.

Broj žiroračuna na koji se može uplatiti pomoć:

Unicredit bank d. d.

IME I PREZIME: ESMA PLAKALO

POZIV NA BROJ: 45128528000

RAČUN BANKE: 3386002500050030

Osim ovoga računa, moguće je uplatiti sredstva i putem akcije koja se nalazi na ovoj poveznici:

https://www.facebook.com/donate/2967987553424755/10219992780482118/

--