More

  Apel JP Komunalno Brčko: Racionalizujte potrošnju vode

  Odgovorili su i na upite o žalbama stanovnika Brke i artercima u Krepšiću.

  - Advertisement -

  Nakon što je Otisak.ba u petak, 14. jula, objavio žalbe stanovnika brčanskog naselja Brka na vodosnabdijevanje, popravilo se stanje, ali su se problemi poslije tri dana nastavili, rekao je Otisku stanovnik ove mjesne zajednice.

  “JP [Javno preduzeće] ‘Komunalno Brčko’ ovu ljetnu sezonu dočekalo je sa maksimalnom tehničkom spremnošću i svim kapacitetima u funkciji. Međutim, bunari imaju ograničen kapacitet i izdašnost. Investiciona ulaganja i kapitalni projekti sigurno bi poboljšali stanje vodosnabdijevanja, no takvi projekti nisu u nadležnosti našeg preduzeća”, odgovorili su Otisku iz ovog preduzeća.

  Na upit o artercima u Krepšiću, za koje mještani kažu da nisu u funkciji, iz JP “Komunalno Brčko” su odgovorili da ne održavaju arterške bunare na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Arterac u Krepšiću [Ustupljeno Otisku]
  Poziv na racionalniju potrošnju vode

  Iz JP “Komunalno Brčko” su uputili apel stanovnicima ruralnih područja u kojima lokalne vodovode održava ovo preduzeće, a u kojem ih poziva na racionalniju potrošnju vode u ovom periodu.

  “Prethodnih dana u naseljima koja se snabdijevaju vodom sa izvorišta Islamovac, a to su Brka, Palanka, Boće, Boderište, Gornji i Donji Zovik i Šatorovići, povremeno je dolazilo do pada pritiska i nestanka vode u vodovodnom sistemu.

  Kada je riječ o zaduženjima JP ‘Komunalno Brčko’, naše preduzeće je ovu ljetnju sezonu dočekalo sa maksimalnom tehničkom spremnošću i svim kapacitetima u funkciji, te je tako i izvorište Islamovac na visokom stepenu funkcionalnosti, distribuira se oko 40 l/s vode za piće u sistem, što je dovoljna količina vode za obavljanje osnovnih životnih i higijenskih potreba kupaca u navedenim naseljima.

  Uprkos našim apelima za racionalnu potrošnju vode, primjećeno je da se voda troši na zalivanje zelenih i obradivih površina, punjenje bazena i polivanje asfaltiranih ili betonskih površina u svrhu ‘hlađenja’.

  S obzirom na najavu visoke dnevne temperature i u narednom periodu, pozivamo građane na solidarniji odnos i racionalnu potrošnje vode, jer su kapaciteti izvorišta ograničeni i nedostatni da zadovolje povećane potrebe za vodom.

  Zbog svega navedenog JP ‘Komunalno Brčko’ obavještava stanovnike gore navedenih naselja da ćemo, ukoliko u narednim danima ne dođe do racionalizacije potrošnje vode, biti prinuđeni da vršimo restrikcije u isporuci vode, da bismo svim stanovnicima obezbijedili isporuku vode.

  Za trajno rješenje problema vodosnabdijevanja na lokalnim vodovodima neophodna je realizacija kapitalnih projekata, čime bi se podmirile ukupne potrebe stanovništva za pitkom vodom”, navedeno je.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty eight ÷ 29 =