More

  AP: Silovanja Rohinja muslimanki učestala i sistematska

  Žrtve silovanja starosti između 13 i 35 godina, iz različitih kampova za izbjeglice, bile su odvojeno i detaljno intervjuirane.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Silovanja pripadnica muslimanske manjine Rohinja iz Mjanmara bila su učestala i sistematska, otkrila je informativna agencija AP intervjuirajući 29 žena i djevojaka koje su pobjegle u susjedni Bangladeš.

  Ove žrtve silovanja starosti između 13 i 35 godina, iz različitih kampova za izbjeglice, bile su odvojeno i detaljno intervjuirane, prenosi Tanjug.

  One su, kako navodi američka agencija, došle iz različitih sela iz mijanmarske države Rakhine, a govorile su o silovanjima koja su trajala od oktobra 2016. do sredine septembra ove godine.

  Stranim novinarima je zabranjeno da pristupe regiji Rakhine, koja je naseljena Rohinjama, što čini skoro nemogućim da tvrdnje svake od tih žena budu potvrđene.

  Ipak, kako navodi AP, u njihovim pričama je bilo zgražavajućih sličnosti, s izraženim obrascima u njihovim iskazima – uniformama njihovih napadača i detaljima samih silovanja.

  ‘Oružje terorora’

  Njihova svjedočenja, navodi agencija, potvrđuju tvrdnje Ujedinjenih naroda da oružane snage Mijanmara sistematično koriste silovanje kao “proračunato oružje terora” s ciljem istrebljenja naroda Rohinja.

  Oružane snage Mijanmara nisu se odazvale na ogroman broj zahtijeva AP-a za komentar, ali je, kako se navodi, unutrašnjom vojnom istragom prošlog mjeseca utvrđeno da se ni jedno od tih silovanja nije dogodilo.

  Kada su novinari upitali za optužbe o silovanjima za vrijeme puta u Rakhine, koji je Vlada organizirala u septembru, ministar za pogranična pitanja Rakhine Fon Tint je odgovorio: “Ove žene tvrde da su bile silovane, ali pogledajte kako one izgledaju. Da li mislite da su toliko privlačne da bi bile silovane?”

  Doktori i humanitarci, međutim, navode da su zgranuti ogromnim brojem slučajeva silovanja i sumnjaju da je samo dio žena to javno priznao.

  Ljekari međunarodne humanitarne nevladine organizacije Ljekari bez granica od augusta su liječili 113 žrtava silovanja, od kojih je trećina uzrasta ispod 18 godina, a najmlađa žrtva ima devet godina, navodi agencija.

  Ugroženja manjina       

  Rohinje su indoarijski narod srodan Bengalcima, koji nastanjuje sjeverne dijelove države Rakhine u Mijanmaru, uz granicu s Bangladešom.

  U izbjegličkim kampovima u Bangladešu živi skoro 900.000 pripadnika ovog naroda, koji Mijanmar ne priznaje kao etničku grupu, koja ima svoj identitet, i vidi ih kao ilegalne migrante iz Bangladeša.

  Rohinje su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Rakhine.

  Pod izgovorom borbe protiv pobunjeničkih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 300 muslimanskih sela, iz kojih je najmanje 640.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  74 − sixty eight =