ANKETA: Pitanja o psihološkim uslugama na teritoriji Brčkog, Šamca i Orašja

Foto: Ilustracija / Otisak


Naša sugrađanka master psihologije Dajana Rikanović radi istraživanje ,,Informativna pitanja o psihološkim uslugama” na teritoriji Brčkog, Šamca i Orašja. Možemo joj pomoći, ukoliko ispunimo ANONIMNU anketu.

Najčešća predrasuda u našoj zemlji je da su pojmovi psiholog i psihijatar ista vrsta zanimanja koja ima različite nazive. To ustvari nije tačno. Psiholozi i psihijatri imaju sasvim različito obrazovanje, psiholozi su stručnjaci koji su završili studije psihologije dok su psihijatri stručnjaci koji su završili studije medicine i nakon toga specijalizaciju iz psihijatrije. U svom radu psiholozi ne postavljaju medicinske dijagnoze i ne prepisuju lijekove već se isključivo bave sprovođenjem psiholoških tretmana što uključuje intervju sa klijentima, psihološko testiranje, psihološko savetovanje i primenu različitih psiholoških tehnika, procjena ponašanja, testovi inteligencije kako bi dobili bolju ideju o tome kako klijent funkcioniše. Kao i psihijatri, psiholozi koriste DSM (ili dijagnostički i statistički priručnik o mentalnim poremećajima) za dijagnostifikovanje osoba koje se suočavaju sa simptomima psihološke bolesti. Psiholozi rade u različitim institucijama (škole, bolnice, preduzeća, vojska, policija, vrtići, savjetovališta, privatne klinike). Psihijatri su ljekari koji rade u medicinskim ustanovama (ili privatnim specijalističkim lekarskim ordinacijama), oni prepisuju određenu vrstu farmakologije, uspostavljaju medicinske dijagnoze, zaduženi su za lečenje duševnih bolesnika i pacijenata koji pate od različitih vrsta psihičkih tegoba. Dakle, baziraju se na medicinskom modelu.

Dajana Rikanović diplomski i dodiplomski studij završila je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Filozofski fakultet, učesnica je različitih projekata iz oblasti psihologije. Pored toga, osposobila se za rad sa sekundarno traumatizovanim mladim osoba, te dobila i certifikat za primjenu ,,Neuropsihološke dijagnostike’’

Link za anketu:

https://docs.google.com/forms/d/1T5HR6JQ2ogryOmtqgcvzmF5sSuiB1gJw44J6uW6lzbs/prefill

Autorica: Master psihologije Dajana Rikanović
--