More

  Anketa Otiska: Mladi u BiH imaju perspektivu, ali u inostranstvu

  Glasovi su upućeni iz nekoliko bh. gradova: Brčko, Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Modriča, Bijeljina, Travnik, Mostar.

  - Advertisement -

  Anketa koju je portal Otisak.ba prošli utorak objavio pokazala je da mladi u Bosni i Hercegovini imaju perspektivu, ali u inostranstvu.

  Na pitanje “Mladi u Bosni i Hercegovini imaju perspektivu?”, građani su odgovorili:

  [Otisak.ba – Screenshot]
  Sa ciljem što transparentnije i objektivnije slike, moglo se glasati samo sa jedne IP adrese.

  Glasovi su upućeni iz nekoliko bh. gradova: Brčko, Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Modriča, Bijeljina, Travnik, Mostar.

  Odlazak iz Bosne i Hercegovine

  Od 2013. do oktobra ove godine BiH je napustila ukupno 151.101 osoba. U ovoj godini, BiH je napustilo 35.377 osoba, podaci su to koje je objavila Unija za održivi povratak i integracije u BiH, nevladina organizacija koja ima poseban status pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda.

  U istraživanju je učestvovalo 1.750 mjesnih zajednica, 82 općine, 104 lokalne nevladine organizacije i 170 volontera.

  Stanovništvo najviše odlazi iz Posavine, pokazala je ova analiza. Podaci su alarmantni za Brod, Brčko, Derventu, Doboj, Gradačac, Modriču, Odžak, Orašje, Srebrenik, Pelagićevo, Vukosavlje, Domaljevac-Šamac.

  Iz ovih mjesta samo u ovoj godini otišlo je više od 10.000 ljudi. Najviše iz Brčkog [3.500], te Doboja [2.660].

  Ekonomska kriza, besperspektivnost, nepoštivanje osnovnih ljudskih prava i politička situacija, samo su neki od najvažnijih uzroka iseljavanja stanovništva.

  Iz Unije za održivi povratak kažu da će svoje vanprojektne aktivnosti usmjeriti na kampanju prema institucijama vlasti, za izradu Strategije za zaustavljanje odlaska bh. građana.

  Kremić: Brojka preuveličana

  Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić kazao je da je, u periodu od 2013. godine, uistinu evidentan konstantan pad broja stanovnika, ali da se podaci izneseni u javnosti od drugih organizacija ne podudaraju sa službenim podacima koji se vode u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i propisima Evropske unije i metodologijom.

  “Brojka od 151.000 osoba koje su u četiri godine napustile BiH je preuveličana, daleko je od realnog stanja. Čak i da naši podaci deset, dvadeset ili čak za trideset posto imaju statističku grešku, to opet nije ni približno iznesenom podatku. Iznošenje takvih podataka može biti opasno, može imati za cilj stvaranje određene nestabilnosti u društvu”, kazao je on.

  Naglasio je da bi se [da je tačan broj koji iznosi nevladin sektor] to odrazilo i na plaće i penzije, jer se i indeks BDP-a radi na osnovu procijenjenog broja stanovništva, kao i drugih parametara propisanih metodologijom, a zasnovanih na administrativnim podacima dobivenim od nadležnih državnih organa, što je u skladu s uredbom EU.

  “Negativan je trend prisutan i statistika to pokazuje, ali moramo objaviti stvarne podatke, onako kako su zvanično objavljeni od Federalnog zavoda za statistiku za nivo FBiH. Ti podaci pokazuju da se npr. u prošloj godini odjavilo 2.570 osoba u FBiH, a prebivalište su prijavili najčešće u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji”, naglasio je i dodao da taj broj iznosi 4.019 za nivo BiH.

  Precizirao je da je, u periodu od 2013. do 2016. godine, registriran odlazak 10.041 osobe iz FBiH i pojasnio da su to oni ljudi koji borave u inostranstvu više od tri mjeseca. Oni su svoje prebivalište prijavili u inostranstvu, kod bh. diplomatsko-konzularnog predstavništva.

  To su podaci dobiveni od nadležnih državnih organa BiH i objavljeni u Biltenu o migracijama stanovništva za 2016. godinu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy six − seventy two =