More

  Anketa Otiska: ‘Da’ Zakonu o zabrani pušenja na javnim mjestima u Brčkom

  Na anketno pitanje "Podržavate li Zakon o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčkom", 61% čitalaca je odgovorilo "Da", 34% "Ne", dok je 5% odgovorilo "Ne zanima me".

  - Advertisement -

  Anketa portala Otisak.ba pokazala je da većina čitalaca podržava Zakon o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčkom distriktu Bosne i Hercegovine.

  Na anketno pitanje “Podržavate li Zakon o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčkom”, 61% čitalaca je odgovorilo “Da”, 34% “Ne”, dok je 5% odgovorilo “Ne zanima me”.

  U anketi je glasalo ukupno 98 čitalaca, od 11. do 18. decembra.

  Glasati se moglo samo sa jedne IP adrese.

  [Otisak.ba]

  Prvo čitanje i javna rasprava

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na prijedlog Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke [SDS] 25. oktobra usvojila je Nacrt zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Distriktu u prvom čitanju, te donijela Odluku o održavanju javne rasprave.

  U skladu s Odlukom, 23. novembra je održana javna rasprava o ovom zakonu, u organizaciji skupštinske Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu, u kojoj su učestvovali predstavnici nevladinog sektora, poslovne zajednice i Vlade u ovom gradu.

  Nakon obavljene rasprave, učesnicima je ostavljen rok od pet dana da dostave primjedbe kojima su tražili izmjene određenih rješenja.

  Komisija je 12. decembra razmatrala izvještaje i zapisnike s javne rasprave.

  „Ukazali su na potrebe izmjene predloženog nacrta u dijelu koji se odnosi na definiranje objekata u kojima bi bilo zabranjeno pušenje. Poseban naglasak je stavljen na otvorene sportske objekte, kao što su stadioni, gdje bi primjena ovog zakona bila otežana, kao i za ugostiteljske objekte“, rekao je tada skupštinski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Tomislav Stjepanović, predsjednik ove komisije.

  ‘Fleksibilniji Zakon’

  Zastupnica Lidija Ljubojević iz SDS-a, predlagateljica Zakona, istakla je da će uvažavajući primjedbe jednog dijela javnosti Nacrt zakona koji će zastupnici razmatrati biti fleksibilniji u odnosu na prvobitne prijedloge.

  „U ugostiteljskim objektima vjerovatno neće biti fizičkih barijera, nego bi zona za pušače i nepušače bila vizualno označena, ali ćemo insistirati da u objektima u kojima se konzumira hrana pušenje bude zabranjeno, a sve radi zaštite zdravlja stanovništva“, rekla je Ljubojević.

  Pojasnila je da će nakon određenog vremena primjene ovog zakona u Brčko distriktu uslijediti korekcije koje će osigurati rješenja prisutna u okruženju, a koja su daleko rigoroznija od onih koja će Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima uvesti u Brčko.

  Nacrt zakona u drugom čitanju pred zastupnicima bi se trebao naći u četvrtak ove sedmice.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − six = one