Analiza: Vlasti nema bez SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, uz partnerstvo SDP-a i DF-a

  Vlast na svim razinama u Bosni i Hercegovini neće se moći formirati bez učešća tri ključne političke partije - SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, uz obavezno učešće u budućoj koaliciji SDP-a i DF-a.

  [Foto: AA - Arhiva]

  Vlast na svim razinama u Bosni i Hercegovini neće se moći formirati bez učešća tri ključne političke partije – SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, uz obavezno učešće u budućoj koaliciji SDP-a i DF-a, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).

  Prema preliminarnim rezultatima općih izbora u Bosni i Hercegovini, održanih 7. oktobra, SDA sa devet, HDZBiH sa pet, te SNSD sa pet, uz DNS i Socijalističku partiju – kao tradicionalnim partnerima u vlasti – sa po jednim zastupnikom, ima ukupno 21, od potrebnih 22 zastupnička mandata za većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

  To govori da će SDA, HDZBiH i SNSD morati pronaći još jednog partnera, a to će gotovo sigurno biti SDP sa četiri, te DF sa isto toliko mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH. Naime, učešće i SDP-a i DF-a u koaliciji sa SDA i HDZ-om BiH je nužno, ne toliko zbog državne vlasti, koliko zbog formiranja vlasti u Federaciji BiH i u kantonima u Federaciji BiH.

  SDA, sa izvjesnih 29 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa 17 mandata, imaju 46 od potrebnih 50 zastupnika za formiranje većine. U tom Domu nužna im je podrška najmanje jednog partnera, a sa SDP-om koji će imati 16 i DF-om koji će imati devet mandata, imali bi još 25, odnosno ukupno 71 zastupnika.

  Učešće i SDP-a i DF-a u federalnoj vlasti je nužno i važno, posebno zbog Doma naroda Parlamenta FBiH. Naime, očekuje se da upravo ove dvije političke partije mogu osigurati minimalnih šest delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH koji su nužni za izbor predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH, ali i Vlade FBiH.

  Dakle, bez HDZ-a BiH, koji će nedvojbeno imati najviše izaslanika u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, i SDP-a i DF-a, neće biti moguće formirati federalnu vlast.

  Istovremeno, zbog učešća velikog broja političkih subjekata u kantonalnim skupštinama, u nekim, kao što je primjer Sarajevskom kantonu, čak i uz koaliciju SDA-SDP-DF neće biti dovoljno zastupnika za formiranje parlamentarne većine.

  U Kantonu Sarajevo, SDA sa deset te SDP sa četiri i DF sa tri zastupnika imat će 17 od potrebnih 18 zastupničkih mandata za imenovanje kantonalne Vlade. To znači da će u Kantonu Sarajevo podršku za imenovanje Vlade morati dati i jedna od stranaka sa manjim brojem zastupnika.

  Slična situacija će biti i u nekim drugim kantonima gdje će SDA-SDP-DF morati za većinu tražiti podršku još neke od stranaka koje će biti parlamentarne.

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske, SNSD sa svojim dugogodišnjim partnerima DNS-om i Socijalističkom partijom moći će samostalno formirati entitetsku izvršnu vlast, odnosno Vladu.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = five