More

  Analiza: 1% od 330 miliona eura za Brčko distrikt BiH je (pre)malo?

  Na sastanku lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika s predstavnicima Delegacije Evrospke unije u Bosni i Hercegovini i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu u subotu postignut je dogovor o raspodjeli sredstava od kredita koji će Bosna i Hercegovina dobiti od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zbog korona virusa.

  Kako je rečeno nakon sastanka održanog u Sarajevu, 330 milione eura kredita će se dijeliti na sljedeći način: 62 posto za entitet Federacija Bosne i Hercegovine, 38 posto za bh. entitet Republika Srpska, a bit će odvojeno po pola procenta za Brčko distrikt. Kamata na ovaj dug iznosi 1%, a period vraćanja kredita je pet godina.

  Po ovoj računici, Distrikt bi trebao dobiti 3.300.000 eura, dakle negdje približno oko 6.454.539,00 KM ukupno.

  Je li ovo pravična raspodjela?

  Naravno, ovdje treba podsjetiti da vlade eniteteta i Vlada Brčko distrikta BiH preuzimaju obavezu servisiranja duga u preuzetom procentu, odnosno pripadajućoj sumi. Tako da će Vlada BDBiH servisirati samo gore navedeni iznos.

  Nego, prema posljednjem Popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi ukupno 3.531.159 stanovnika, od čega na teritoriji Brčko distrikta BiH 93.028.

  Poslije preračunavanja, udio stanovništva Distrikta u ukupnom broju stanovnika BiH procentualno iznosi 2.634%, dakle značajno više od procentualne podjele sredstava MMF-a.

  Ukoliko bi se raspoređivalo po glavi stanovnika, Distrikt bi od 330.000.000 eura trebao dobiti 8.692.200 €, odnosno oko 17.000.465,50 KM, dakle 10.545.926,50 KM više.

  Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u Otiskovoj video emisiji „Građani pitaju“, koja se emitovala uživo prošle sedmice, kazao je:

  „Mislim, konkretno, da nam treba mnogo više, odnosno treba nam 2%, jer to bi bio neki procenat koji je Distrikt dobijao kada su u pitanju različite raspodjele na nivou BiH određenih finansijskih iznosa.“

  Nakon ove izjave, postavlja se pitanje da li je neko iz aktuelne vlasti participirao u pregovorima za raspodjelu, i da li su se nadležni iz Distrikta uopće pitali za ovakvu odluku?

  Od UIO BiH Distriktu 3,55% „kolača“

  Brčko distriktu BiH sredstva se doznačuju u fiksnom koeficijentu koji iznosi 3,55%, od trenutka kada je visoki predstavnik nametnuo zakonsko rješenje koje Brčko distriktu garantuje ovaj iznos prihoda, iako iz UIO BiH napominju da, prema podacima o krajnjoj potrošnji, ovaj dio BiH nikad nije dosegnuo ovakav nivo krajnje potrošnje.

  Dakle, prema podacima UIO Distrikt dobija više nego što zaslužuje, stoga se često postavlja pitanje opravdanosti dodijeljenih sredstava, odnosno procenta raspodjele koji pripada Brčko distriktu BiH.

  Ova teza oko raspodjele prihoda UIO BiH pojavljuje se u javnosti kao „utješna činjenica“ za 1% od iznosa dodijeljenog od strane MMF-a.

  Pokret SPD Brčko: Uvod u smanjenje koeficijenta

  U saopštenju Pokreta SPD Brčko od subote stoji da oni smatraju kako bi ovako mali procenti mogli biti uvod u nešto gore, a to je smanjenje koeficijenta raspodjele prihoda UIO, a za šta kažu da već postoje određene najave.

  Izražavaju svoju zabrinutost oko podjele donacija na nivou BiH, odnosno oko procentualnog raspoređivanja istih, te tvrde da je nužno ojačati ulogu Brčko distrikta BiH u procesu odlučivanja na nivou države.

  Kako god, ostaje pitanje šta je to pravi razlog za odluku vladajućih da se Brčko distriktu dodijeli „samo“ 1%?

  Novinar: Safet Imamović

  Čitano

  Povezani članci