Amira Džibrić: Nemaran odnos društva prema armiji prosvjetnih radnika

Foto-ilustracija

Mr. sc. Amira Džibrić, profesorica bosanskog jezika i književnosti u JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, uputila je danas otvoreno pismo Sindikatu zaposlenih u obrazovanju Brčko distrikta, njegovom rukovodstvu, školskim rukovodstvima i članovima Sindikata. Pismo prenosimo u cijelosti, bez ikakvih izmjena.

  • U posljednje vrijeme, i pored teškog stanja nastalog zbog epidemije, ne možemo a da ne primijetimo i osjetimo  nemaran odnos društva prema armiji prosvjetnih radnika. Po ko zna koji  put, naš ugled i dostojanstvo su pogaženi, a mi, prosvjetni radnici, stubovi ovoga društva bačeni smo na marginu.

Upravo zbog ovako lošeg stanja  i odnosa prema nama, smatrala sam da je oživljavanje uloge sindikata u Brčko distriktu veoma važna, jer će predstavljati organizacije radnika, tj. zaposlenika u koju se  dobrovoljno udružujemo kako bismo  zajednički zastupali, štitili i unapređivali naša radna i druga prava i interese.

Nažalost, ubrzo sam postala razočarana nebrigom rukovodstva sindikata kojima smo dali naše povjerenje i povjerili ulogu zastupnika naših interesa kod nadležnih viših instanci. Navest ću nekoliko situacija, ne prema važnosti, jer svaka od navedenih stavki može da bude prva:

  1. Od perioda svoga osnivanja, pa do danas,  nikada nismo dobili izvješataj o radu
  2. Od perioda svoga osnivanja, pa do danas,  nikada nismo dobili finansijski izvješataj
  3. Od perioda svoga osnivanja, pa do danas,  nikada nismo dobili pravilnik ili statut po kojem radi i djeluje Sindikat
  4. U planu vakcinacije-imunizacije kao Vladino odjeljenje stavljeni smo na zadnje mjesto. Ne postoji pored zdravstvenih radnika profesija koja je izloženija zarazi od nas koji svakodnevno U školi imamo susret sa stotinama učenika. Očekivala sam reakciju Sindikata, ali nije uslijedila.
  5. Obećani topli obrok, pa nas prevarili – Sindikat šuti.
  6. O prekidima nastave da i ne govorim i o tome kako smo svi bili zaboravljeni u tom periodu. Sindikat šuti…

Mogla bih nabrajati još, ali s obzirom da mi je cilj da svi ovo pročitate, skratila sam tekst.

Nadam se da se mnogi slažu sa mnom. Nadam se da uviđate da imamo nesposobne sindiklane vođe koji su indolentni na sva dešavanja, koji gledaju kratkoročno i nemaju u planu načine rješavanja aktualnih i mogućih budućih problema, već  gledaju neke svoje privatne interese.

Ovaj i ovakav sindikat, u koji sam učlanjena od njegovoga formiranja, ne zaslužuje moje povjerenje.

Srdačan pozdrav!