More

  Amidžić-Vukadinović: “Pola vijeka pozorišno kazališnih susretanja”

  - Advertisement -

  Promocija knjige „Pola vijeka pozorišno kazališnih susretanja“ autora Jakova Amidžića i Srđana Vukadinovića održana je danas u prostorijama Biblioteke u Brčkom, u okviru obilježavanja Dana distrikta, piše radio Brčko.

  Ova svojevrsna monografija prati razvoj pozorišnih susreta u zadnjih 50 godina u Brčkom koji su, kako su istakli autori, postali prepoznatljiv brend i jedan od najreferentnijih festivala u regionu .

  Ova monografija je u četiri etape razvoja obuhvatila sve ono što je u proteklih pet decenija najznačajnije u južnoslovenskom pozorišnom prostoru, bilo da su u pitanju predstave, reditelji, pisci i protagonisti, prateći program, publiku i sve ono što je vezano za pozorište.

  Kako je rečeno na promociji ove monografije prva etapa razvoja obuhvata prvih 17 godina pozorišnih susreta kada su to bili susreti profesionalnih pozorišta i koji su prekinuti zbog ratnih dešavanja na ovim prostorima. Druga etapa obuhvata period obnovljenih susreta od 2002. do 2007. godine kada su susreti bili pozicionirani isključivo u BiH. Treća etapa obuhvata period od 2007. godine kada dolazi do regionalizacije festivala na kojem mogu učestvovati i predstave izvan BiH i četvrta etapa od 2022. godine do danas kada susreti prerastaju u „Internacionalne teatarske susrete Brčko distrikta“.

  „U ovih 50 godina odnosno 40 pozorišnih susreta moglo se vidjeti 330 predstava u zvaničnoj konkurenciji koje su nastale iz pera 230 autora, zatim 1.500 glumačkih protagonista koji su se pojavili na sceni pozorišta u Brčkom, 160 režisera od kojih neki i više puta potpisuju igrane predstave, 130 kostimografa i scenografa i mnogih drugih protagonista tog pozorišnog čina“, napomenuo je na promociji Srđan Vukadinović, jedan od autora knjige.

  Neupitna je budućnost Susreta u Brčkom, kaže Vukadinović, naglašavajući da se sam festival u budućnosti mora profilisati u još veći i značajniji, i postati i ostati značajno mjesto susretanja svega onoga što čini pozorišni – kurturološki čin i po čemu se distrikt Brčko danas prepoznaje.

  „Tako da danas imamo festival koji u pola vijeka svoga trajanja zaokružuje taj svoj profilacijski i koncepcijski okvir sa jednom novom etapom koja počinje u narednoj šestoj deceniji“, zaključio je Vukadinović.

  Jakov Amidžić, jedan od autora knjige „Pola vijeka pozorišno kazališnih susretanja“ kaže da ova monografija prati priču koja je krenula 1974. godine. Prema njegovim riječima najveći problem te prve faze festivala od 1974. do 1991. godine su bili materijali i arhivska građa koja je nedostajala.

  „U trećoj fazi u kojoj je festival doživio prosperitet najveću zahvalnost treba odati prof. dr Srđanu Vukadinoviću koji je okupio oko sebe jedan respektabilan krug ljudi i gdje je urađeno sve što je trebalo, tako da uz Bilten susreta i veb stranicu smatram da je ovo najtransparentniji, najbolje praćen i prikazan festival u regionu“, rekao je Amidžić.

  Pred onima koji budu radili i dalje uzdizali festival, ovaj svojevrsni brend, je dalje kvalitativno profilisanje ovog festivala, onako kako to vrijeme i sama publika bude tražila, istakli su autori na promociji svoje knjige „Pola vijeka pozorišno kazališnih susretanja“.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = 2