Američka ambasada i Delegacija EU u BiH podržali odluku CIK-a

  U tom kontekstu, ohrabrujemo stranke da intenziviraju rad na iznalaženju kompromisnih rješenja koja ne unazađuju već približavaju zemlju evropskim standardima i demokratskim normama koje osiguravaju jednakost svih u Bosni i Hercegovini, navode američka ambasada i Delegacija EU u saopćenju.

  Foto: Arhiv AA

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Delegacija Evropske unije/EUSR u Bosni i Hercegovini (BiH) primili su k znanju odluku Centralne izborne komisije (CIK) o popunjavanju Doma naroda Federacije koja je usvojena danas.

  “Pohvaljujemo CIK na preuzimanju koraka koji će omogućiti formiranje vlasti Federacije i pozivamo sve relevantne aktere da poduzmu neophodne korake u tom smjeru”, navodi se u saopćenju američke ambasade i Delegacije EU u BiH.

  “Odluka koju je usvojio CIK ne oslobađa odgovorne vlasti od obaveze da riješe trenutne nedostatke u Izbornom zakonu BiH na sistematski način. U tom kontekstu, ohrabrujemo stranke da intenziviraju rad na iznalaženju kompromisnih rješenja koja ne unazađuju već približavaju zemlju evropskim standardima i demokratskim normama koje osiguravaju jednakost svih u Bosni i Hercegovini”, navode u saopćenju.

  Podsjećaju kako su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija tokom proteklih 18 mjeseci pokušali da potpomognu dijalog između političkih stranaka u okviru napora da se riješe nedostaci u Izbornom zakonu BiH. Zaključuju kako radi manjka političke volje za kompromisom, stranke nisu uspjele da postignu dogovor o zakonskom rješenju.

  “U odsustvu zakonskog rješenja, CIK, ne samo da ima ovlaštenje već i odgovornost da sprovede izborne rezultate. Eksperti Venecijanske komisije su ovo jasno naglasili u razgovorima s političkim strankama i CIK-om tokom svojih posjeta Sarajevu proteklog ljeta i jeseni. Neslaganja s odlukom CIK-a mogu se rješavati kroz dostupna pravna sredstva, a proces formiranja vlasti se ne treba držati taocem”, dodaje se u saopćenju povodom današnje odluke CIK-a BiH o načinu popune Doma naroda FBiH.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty five ÷ five =