Ambasador Tanju Bilgic u posjeti Novom Pazaru: Bošnjaci u Srbiji most saradnje sa Turskom

  Odnosi između Srbije i Republike Turske su dosta dobri, to i ovog puta naglašavam. Ta saradnja se posebno odnosi na Sandžak i ona će u narednom periodu biti isto tako uspješna. Sa naše strane uvijek će dolaziti podrška svakom uspješnom radu institucija, rekao je ambasador Tanju Bilgic,

  Foto: AA

  Ambasador Republike Turske u Srbiji Tanju Bilgic boravio je u zvaničnoj posjeti Novom Pazaru gdje se sastao sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem, predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esadom Džudžom i liderom Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejmanom Ugljaninom.

  Teme sastanka ticale su se trenutne ekonomske i političke situacije, te unapređenja odnosa dvije zemlje. Tokom susreta više puta je naglašeno da su Bošnjaci u Srbiji most saradnje sa Republikom Turskom.

  “Odnosi između Srbije i Republike Turske su dosta dobri, to i ovog puta naglašavam. Ta saradnja se posebno odnosi na Sandžak i ona će u narednom periodu biti isto tako uspješna. Sa naše strane uvijek će dolaziti podrška svakom uspješnom radu institucija”, rekao je ambasador Bilgic.

  On je podsjetio da je u toku realizacija ili se priprema dokumentacija za realizaciju važnih projekata u Sandžaku koji su dogovoreni prije četrnaest mjeseci, prilikom posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Novom Pazaru. Kao najvažnije projekte čija realizacija se uskoro očekuje, ambasador je izdvojio rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin te restauraciju Isa-begovog hamama i obnovu stare Hale sportova.

  Za gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca posjeta delegacije Ambasade Republike Turske potvrda je prijateljskih odnosa dva naroda.

  “Sigurno je da je Turska prijateljska zemlja gradu Novom Pazaru i Srbiji, vidljivi su i sve bolji odnosi između Turske i Srbije, te da su sandžački Bošnjaci, oni koji žive u Srbiji i Turskoj, most saradnje između dvije zemlje. Nas raduju takvi odnosi, oni se manifestuju realizacijom mnogih projekata u Srbiji i Novom Pazaru i to posredstvom agencije TIKA“, rekao je gradonačelnik Biševac.

  On je turskog ambasadora upoznao i sa planovima koji se tiču bratimljenja Novog Pazara sa turskim gradom Konya.

  Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća upoznala je ambasadora Bilgica sa planom rada te institucije za naredni period. Iz BNV su izrazili želju da ambasador bude posrednik u susretu predstavnika BNV sa predsjednikom Republike Turske Erdoganom.

  „Mi Republiku Tursku smatramo za zemlju zaštitnicu, to je institut koji postoji u međunarodnom pravu. Podijelio sam sa ambasadorom naša zajednička osjećanja, a to je da su Bošnjaci u Srbiji most saradnje sa Republikom Turskom. Saradnja dvije zemlje je jedna vrlo važna saradnja i proces koji odgovara Bošnjacima u Srbiji i ona nam olakšava konzumiranje naših prava, naročito u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja“, rekao je predsjednik BNV Esad Džudžo.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty three − = 46