Ambasador Republike Sjeverne Makedonije u BiH posjetio Brčko distrikt BiH

Foto / Ustupljeno Otisku

[SAOPŠTENJE]  Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić jučer je primio u prvoj službenoj posjeti ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini, Nj. e. Ekrema Ebibija i savjetnika gospodina Redjepa Saliu.

Tokom susreta su razgovarali o ekonomskoj saradnji i privrednim mogućnostima koje nude Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i Republika Sjeverne Makedonije.

Gradonačelnik Kadrić kazao je da postoji posebna povezanost između Distrikta i Makedonije, a naročito se pamti činjenica da je prva spasilačka ekipa za vrijeme poplava u 2014. godini došla upravo iz ove države. Predstavnici brčanske Vlade upoznali su ambasadora sa strukturom gradske uprave, povoljnim geografsko-političkim položajem i potencijalima Distrikta.

Ambasador Ebibi kazao je da redovno prati sve ekonomske i političke događaje, kako u entitetima tako i u Distriktu, te da je rad i posvećenost brčanske Vlade za veliku pohvalu, s obzirom da se radi o Vladi koja je krenula s radom prije nepunu godinu.

Na sastanku se razgovaralo o intenziviranju privredne i trgovinske saradnje, a usaglašeno je da će se u budućnosti sprovesti aktivnosti bratimljenja Brčko distrikta BiH s jednim gradom u Makedoniji, o čemu se i razgovaralo sa prethodnim vladama, ali nije došlo do konkretizovanja.

Osim gradonačelnika Kadrića, na sastanku su bili prisutni zamjenik gradonačelnika Anto Domić, glavni koordinator Vlade Željko Antić i šef Kabineta gradonačelnika Mujo Hadžić.

Vlada Brčko distrikta BiH
--