More

  Ambasada SAD-a u BiH odbacuje sve špekulacije o NATO vježbi

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini odlučno odbacuje sve špekulacije i tvrdnje o NATO vježbi, kojima neki političari plaše građane Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te ambasade u ponedjeljak, prenosi Otisak.ba.

  “Kao što smo u više navrata istakli, u sklopu kontinuirane, uske saradnje između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti sigurnosti, Ured za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD-a i Maryland National Guard [Nacionalna garda države Maryland] trenutno rade s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine kako bi za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pripremili preporuku za odobrenje bilateralne vježbe Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja će biti održana 2019. godine. Ukoliko se postigne dogovor, ova aktivnost bit će veoma slična prethodnim vježbama koje su provedene širom Bosne i Hercegovine i regije u sklopu Programa državnog partnerstva [State Partnership Program] u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji”, navodi se u saopćenju.

  Neće biti upotrebe osiromašenog uranija

  Dodaje se da nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranija, niti borbene municije.

  “Tokom vježbi ove vrste koristi se municija namijenjena za obuku koja nije štetna za okolinu”, dodaje se u saopćenju.

  Kao i uvijek kada je riječ o ovakvim vježbama, kako se ističe, Ambasada SAD u Sarajevu usko sarađuje s relevantnim institucijama radi definiranja detalja aktivnosti, što uključuje i ovosedmične sastanke između oficira iz Ureda za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD-a, Nacionalne garde države Maryland i njihovih kolega iz Bosne i Hercegovine.

  “Ova aktivnost dio je dugogodišnje saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koje je bilo izuzetno korisno i za Bosnu i Hercegovinu i za SAD tokom svih 16 godina postojanja”, navedeno je u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 + five =

  Čitano

  Povezani članci