More

    Alpski recept za snagu i dobro raspoloženje: Zdjelica zdravlja od koje ćete biti siti pola dana

    - Advertisement -

    Bircher muesli poznati i kao švicarska zobena kaša naziv duguju svojem tvorcu, dr. Maximilianu Bircher-Benneru, švicarskom nutricionisti i ljekaru koji je zobenu kašu osmislio oko 1900. godine kao ljekoviti obrok za svoje pacijente.

    Bogataši, umjetnici, muzičari, političari i druga društvena krema dolazila je u Bircherovu kliniku Lebendige Kraft (snaga vitalnosti), smještenu u prirodi, nedaleko od Züricha kako bi se resetirala, skinula višak kilograma, izliječila razne tegobe ili vratila u formu.

    Bircher je doduše muku mučio s prestajanjem pušenja, ali uzdao se u zdravu prehranu, kao i tjelovježbu te boravak na svježem zraku. Nakon lijepe duge šetnje šumom u rano jutro, pacijenti bi se bacili na Bircher-Bennerovo jelo od zobi, jabuka, mlijeka, orašastih plodova i limunovog soka.

    Navodno je otac zobene kaše inspiraciju za jelo dobio planinareći švicarskim Alpama. Lako probavljiv, s namirnicama koje ne izazivaju nagli pad šećera, alpski doručak jelo je od kojeg smo dugo siti i dobrog raspoloženja, bez nezdravih sastojaka. Originalan recept za zobenu kašu u međuvremenu se mijenjao i nadograđivao brojnim sastojcima poput sušenog voća, sjemenki i raznih zaslađivača, a u nastavku je jedan od recepata koji će vas zasititi.

    Zobena kaša – Sastojci:

    • 80 g zobenih pahuljica
    • 2 kašike naribanog kokosa
    • 1 kašika chia sjemenki
    • 1 kašika sjemenki konoplje ili sjemenki lana
    • 1 prstohvat soli
    • 1 kašika sjemenki bundeve
    • 3 kašike suhih brusnica
    • 1 i ¼ šoljice bademovog mlijeka ili mlijeka po izboru
    • 1 šoljica običnog jogurta ili kokosovog jogurta
    • ½-1 kašičica čistog ekstrakta vanilije
    • 1 kašika meda (ili više prema ukusu)
    • 1 velika Granny Smith jabuka
    • ¼ šoljice nasjeckanih oraha ili nasjeckanih badema

    Priprema zobene kaše:

    1. U posudi pomiješajte zobene pahuljice, orašaste plodove, kokos, sjemenke, so i brusnice.
    2. Dodajte mlijeko, jogurt, vaniliju, med i naribanu jabuku i dobro promiješajte da se sjedini.
    3. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i sat do dva, ili preko noći.
    4. Sutradan umiješajte malo mlijeka ili jogurta da razrijedite smjesu ako je potrebno – i uživajte.

    Otisak.ba

    - Advertisement -spot_imgspot_img

    POSLEDNJE VIJESTI

    - Advertisement -

    POVEZANE VIJESTI

    - Advertisement -spot_img

    Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

    Molimo Vas unesite komentar
    Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

    70 ÷ seven =