Almir Junuzović: Voćarstvo u Šatorovićima na staklenim nogama

  Neočekivano niske temperature zadale su ogromne probleme voćarima u našoj Mjesnoj zajednici.

  Oscilacije temperature zadnjih dana svakako da će smanjiti očekivani prinos i kvalitet ploda trešnje i šljive, a bavljenje voćarstvom će postati mnogo teže.

  Zaštita voćaka u ovim početnim fazama vegetacije je od izuzetnog značaja i napravljeni propusti kasnije se ne mogu nadoknaditi.

  Podsjećam voćare koji nisu zaštitili do sada voće, trebali bi to odraditi u narednom periodu zbog najave niskih temperatura.

  Tretman koji je potreban uraditi jeste sa aktivnim materijama Ciprodinil (zamjena Fludioksonil) uz dodatak aminokiselina.

  Kada već nastupi fenofaza precvjetavanja i formiranja plodova u tom periodu kod šljive, posebno, moramo obratiti pažnju na zaštitu od šljivinih osa.

  Naravno, ne smijemo zanemariti ni Monilioze koje nam se javljaju u periodu kada imamo veće padavine, a nanose štetu cvjetovima te time umanjuju prinos i mogu dovesti i do sušenja grana.

  Tretman koji se treba odraditi nakon precvjetavanja voća je sa aktivnim materijama Lambda cihalotrin ili Deltametrin – kontaktni insekticidi za šljivinu osicu, za bolesti tretman izvršiti sa aktivnim materijama Ciprodinil i Mankozeb (zamjena Propineb) uz dodatak aminokiselina.

  Obavezno da se obrati pažnja na pčele, da se tretmani u narednom periodu izvode u kasnim popodnevnim ili jutarnjim satima kada pčele ne lete i ne po vjetrovitom vremenu.

  Autor: Almir Junuzović – magistar zaštite bilja

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  98 ÷ fourteen =