More

  Aleksandrovič: Rusija koristi Srbiju da izazove rat na Balkanu

  Ukrajinski ambasador u Srbiji kazao da se, prema njegovim informacijama, gotovo 300 Srba trenutno bori u Ukrajini.

  Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič kazao je da Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu.

  “Vladimira Putina nije briga za Srbiju, samo vas koristi kao još jedan instrument da uništi Evropu“, kazao je on u intervjuu za BIRN.

  Aleksandrovič je rekao da se, prema njegovim informacijama, gotovo 300 Srba trenutno bori u Ukrajini. Takvu aktivnost, nastavlja, Ukrajina smatra aktom terorizma.

  “Srbija je 2014. izglasala zakon koji zabranjuje vašim državljanima da se bore na stranim ratištima. Ali Srbija ovaj problem ignorira“, rekao je on, dodajući da vjeruje da su „sadašnje veze između Srba i Rusa velika prepreka rješavanju ovog problema“.

  Loš imidž Srbije u Ukrajini

  “Ovi srpski plaćenici diskreditiraju vašu naciju u očima prijateljskog ukrajinskog naroda. Nikada vam nismo niša učinili nažao. Naši parlamentarci ne putuju na Kosovo. Igramo nogometne i košarkaške utakmice protiv Kosova na neutralnoj teritoriji jer Ukrajina ne priznaje kosovske pasoše. I Ukrajinci ne dolaze u Srbiju da ubijaju Srbe“, rekao je on.

  Dodao je da Srbija ima loš imidž u Ukrajini, uprkos slavenskim i pravoslavnim vezama dva naroda, kao i dugoj tradiciji kulturnih veza i saradnje.

  “Kada srpski političari putuju na Krim i hvale Putina zbog njegove „mudre i snažne politike“, kada imate srpske plaćenike, kada Srbija glasa u UN-u protiv Ukrajine, sve to, naravno, doprinosi negativnom imidžu Srbije u Ukrajini. Imamo zajedničku budućnost u Evropskoj uniji. To je osnova na kojoj možemo da izgradimo odlične odnose, ukoliko ima dovoljno političke volje“, kazao je on.

  Iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije su uzvratili upozorenjem da će, ukoliko se ukrajinski ambasador ne “vrati” u okvire Bečke konvencije, preduzeti određene korake, “uobičajene u ovakvim slučajevima”.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nineteen + = twenty eight