Albert Bardhi slijepi Kosovar: Učenje Kur’ana mu promijenilo život

  - Dok se njegovi prsti lagano kreću po listovima njegove omiljene knjige, ispisane slovima u sistemu sa šest tačaka Albert Bardhi kaže da njegov život nije isti od kada je počeo čitati Kur'an

  Foto: AA

  Alberta Bardhija, 31-godišnjaka iz Glogovca, činjenica da ne vidi ne sprečava da već tri godine čita Kur’an na albanskom jeziku, štampan Brajevom azbukom – reljefnim pismom za slepe.

  Osnovno i srednje obrazovanje Bardji je završio u školi za slepe i slabovidne – Resursni centar “Dr. Xheladin Deda“ u Peći, jedinoj školi na Kosovu koja nudi obrazovanje za ovu kategoriju ljudi.

  Dok se njegovi prsti lagano kreću po listovima njegove omiljene knjige, ispisane slovima u sistemu sa šest tačaka, Bardhi u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže da njegov život nije isti od kada je počeo čitati Kur’an i da bi voleo da ga pročita i na arapskom jeziku.

  “Verujte da nemam reči za opisati, ne mogu naći reči. To je nešto veliko. Dobro je što postoje mogućnosti i za nas slepe da čitamo Kur’an, odnosno veliko je zadovoljstvo nema sumnje po ovom pitanju”, kaže Bardhi.

  Osim čitanja Kur’ana i posta Albert Bardhi, koji živi u sedmočlanoj porodici, tokom ramazana u svojoj kući i klanja, dok centralnu džamiju u Glogovcu posećuje svakog petka, kako bi klanjao džuma namaz. Njegova najveća želja na ovom svetu je da bude odgovoran.

  “Samo da sa ovog sveta izađem čistog obraza, sa oproštenim grehovima. Ovo je najveća želja za mene na ovom svetu”, kaže Bardhi.

  Bardhi je Kur’an napisan Brajovom azbukom dobio od Udruženja slepih Kosova. Tom udruženju je 2013. godine Islamska zajednica Kosova podelila 20 Kur’ana napisanih Brajovom azbukom. Inače, Kur’an u Brajovoj azbuci na albanskom jeziku štampan je prvi put pre 15 godina.

  Albanski alfabet na jeziku tačaka pripremili su Dilaver Zgjani i Liri Kamberi, na osnovu francuske abecede Luisa Brailla objavljene 1837. godine, dok je kao zvanična abeceda slepih u Albaniji usvojena 1963. godine.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty three − = fourteen