More

  Aktivisti traže zaustavljanje genocida nad Rohinjama

  Međunarodna zajednica ne čini dovoljno kako bi se zaštitila progonjena manjina, kažu aktivisti za ljudska prava.

  - Advertisement -

  Aktivisti su zatražili odlučniju akciju kako bi se zaustavio “genocid u toku” nad Rohinja muslimanima, nakon što je američki državni sekretar Rex Tillerson kazao da je protiv nametanja “širokih ekonomskih sankcija” Mijanmaru.

  Na zajedničkoj konferenciji za medije s mijanmarskom čelnicom Aung San Suu Kyi u prijestonici Naypyidawu, Tillerson je rekao da preferira individualne sankcije usmjerene ka vojnim zvaničnicima, zasnovane na “kredibilnim i pouzdanim informacijama” o njihovoj umiješanosti u zločine.

  Odgovarajući na Tillersonov poziv da se pokrene nezavisna istraga, Tun Khin, predsjednik Organizacije burmanskih Rohinja, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, upitao je kako se takva istraga može provesti kad vojska ne dozvoljava prikupljanje podataka na terenu.

  “Narod Rohinja suočen je s genocidom u 21. stoljeću. Vrijeme je za djelovanje. Ono što SAD i međunarodna zajednica rade nije dovoljno”, kazao je Tun Khin.

  ‘Mnoštvo dokaza’

  Postoji “mnoštvo dokaza” o genocidu nad Rohinjama u Mijanmaru, navodi se u izvještaju Američkog memorijalnog muzeja holokausta i organizacije Fortify Rights.

  “Ovi zločini i dalje prolaze nekažnjeni i bez reakcije”, izjavio je Matthew Smith, glavni izvršni direktor Fortify Rigthsa. “Nisu dovoljne osude. Bez hitnog međunarodnog djelovanja moguće je da će se dogoditi više masovnih ubistava.”

  Tun Khin pozvao je na ciljane sankcije protiv mijanmarske vojske, koja je od augusta protjerala gotovo 600.000 Rohinja iz zapadne države Rakhine u susjedni Bangladeš.

  “Rohinje svakodnevno ubijaju, a njihove kuće pale. Već dva i po mjeseca traje vojna ofanziva, a zločini se nastavljaju”, kazao je on.

  “Zahtijevamo da se protiv Mijanmara pokrene postupak pred Međunarodnim sudom te da se rasporede mirovne snage Ujedinjenih naroda kako bi se zaštitili životi Rohinja. Potrebno je toj zemlji nametnuti međunarodni embargo na oružje pod mandatom UN-a.”

  Aktivisti za ljudska prava također su osudili izvještaj mijanmarske vojske, koja je saopćila da nema civilnih žrtava u akciji pokrenutoj nakon smrtonosnih napada naoružanih grupa Rohinja na vojnike.

  Desetljeća zločina

  Ro Nay San Lwin, Rohinja aktivist sa sjedištem u Njemačkoj, izjavio je da vojska nikad neće priznati zločine koje je počinila nad Rohinjama u proteklih 39 godina.

  “Oni su počinili mnogo zločina protiv drugih manjina, kao što su Karen, Kachin i Shan”, rekao je Ro Nay San Lwin.

  General-majora Maung Maung Soea, koji stoji iza progona Rohinja, mijanmarska vojska prerasporedila je na drugu funkciju.

  No, Ro Nay San Lwin kaže da je riječ o “vježbi za odnose s javnošću”.

  “To je učinjeno kako bi se pokazalo da vojska preduzima akcije prije Tillersonove posjete.”

  Piše: Saif Khalid
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × one =