More

    Ako imate neku od ovih bolesti odmah izbacite paradajz iz ishrane/FOTO

    Paradajz zapravo može da ima neka loša neželjena dejstva, iako ga smatramo zdravom namirnicom.

    Ako osjećate neke od sljedećih simptoma, možda pripadate grupi ljudi koja ne bi smjela da konzumira paradajz.

    Želudačni refluks

    Paradajz spada u veoma kisele namirnice i zato može da izazove žgaravicu kod ljudi koji pate od gastritisa ili gastroezofagealnog refluksa.

    Čak iako ste zdravi i ne patite od tih stomačnih problema, ako jedete puno paradajza ili paradajz sosa, i vi možete da iskusite ove neprijatne simptome.

    Bol u zglobovima

    Vjerovali ili ne, previše paradajza u ishrani može da izazove bol u zglobovima! Razlog je alkaloid po imenu solanin, koji gradi kalcijum u tkivima, a u paradajzu ga ima dosta.

    Previše kalcijuma u tkivima može da izazolve upalu, bol i otok u predjelu zglobova.

    Problemi s bubrezima

    I ovo ima veze sa skladištenjem kalcijuma. Paradajz je takođe bogat oksalatom, supstancom koja se teško metaboliše kada se uzima previše i to može da rezultira stvaranjem kamena u bubregu.

    Crveni sočni plod sadrži i puno kalijuma, što također može da utiče na funkciju bubrega. Ako već imate nekih problema s bubrezima, budite posebno oprezni!

    Alergijske reakcije

    Pardajz sadrži jedinjenje histamin, koje pomaže imunom sistemu da se bori protiv virusa i bakterija.

    Ne biste vjerovali koliko je alergijska reakcija na izazvana histaminom u pradajzu česta, a obično se javlja u obliku osipa ili otoka na jeziku, uz još neke neprijatne simptome.

    Ljudi kojima je dijagnostikovana alergija na paradajz osećaju mnogo teže tegobe.

    Sindrom nervoznih crijeva

    Ako patite od sindroma nervoznih crijeva, paradajz može da bude okidač simptoma poput dijareje, bolnih grčeva, nadutosti, gasova i zatvora.

    U ovakvom slučaju bolje je držati se podalje od kiselih namirnica kakav je paradajz.

    Likopenodermija

    Likopen je pigment koji se nalazi u paradajzu, ali i u mnogim drugim namirnicama. Kada se konzumira u pravoj količini, odličan je za srce.

    Ali, ako se pretjeruje, može doći do pigmentacije kože, odnosno stanja poznatog pod imenom likopenodermija.

    Urinarni problemi

    Hrana koja sadrži puno kiseline, poput paradajza, može da iziritira bešiku. Ako patite od urinarne inkontinencije ili ste skloni drugim urinarnim problemima, najbolje je da izbjegavate kiselu hranu.

    Kuhanje paradajza vam također neće pomoći u ovom slučaju, jer su sos od paradajza i kečap još gori izbor, prenosi Brightside.me.

    Otisak.ba

    POSLEDNJE VIJESTI

    - Advertisement -

    POVEZANE VIJESTI

    Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

    Molimo Vas unesite komentar
    Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

    + eighty = eighty seven