More

  Ako Brisel zavrne “slavinu”, posljedice u Bosni i Hercegovini bit će ogromne!

  - Advertisement -

  Evropska komisija odobrila je nedavno četiri projekta za Bosnu i Hercegovinu vrijedna 298 miliona eura. Ukupna investicija omogućena ovim grantovima, s pozajmicama od međunarodnih finansijskih institucija, iznosi 788 milijuna eura, piše Večernji list BiH.

  Šta kaže Komisija

  Pažnju je privukla činjenica da su svi odobreni projekti iz entiteta Federacija BiH, a ni jedan iz Rs. Iako su iz Brisela poručili kako je razlog činjenica da iz Rs nije ponuđen ni jedan kvalitetan projekt koji bi se finansirao sredstvima iz Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), jasno je da Evropska unija šalje direktnu poruku srpskom političkom čelništvu u BiH. Još u februaru prošle godine Evropska komisija jasno je demonstrirala kako se novac, odnosno finansijska pomoć, može koristiti kao sredstvo pritiska na političke lidere u Bosni i Hercegovini koji djeluju destruktivno. Kao odgovor na političku krizu koju je tada izazvalo rukovodstvo Rs, Evropska komisija objavila je kako je obustavljeno finansiranje dva infrastrukturna projekata duž koridora Vc u vrijednosti od 600 miliona eura finansiranih kroz WBIF. 

  Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF) predstavlja zajedničku finansijsku platformu Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU-a i Norveške u cilju unaprjeđenja saradnje u investicijama javnog i privatnog sektora u funkciji društveno-ekonomskog razvoja regije i doprinosa Evropskim integracijama zapadnog Balkana. 

  A u posljednjoj raspodjeli sredstava za projekte BiH je, konkretnije Federaciji BiH, pripalo više od polovine iznosa namijenjenog za zemlje zapadnog Balkana. Da su u Rs dobro shvatili poruku iz Brisela, pokazala je i reakcija entitetskog predsjednika Milorada Dodika, koji je zaprijetio da će kroz državne institucije, gdje se daje konačna saglasnost za međunarodne ugovore, uključujući i finansijske kredite i grantove, blokirati bespovratna sredstva koja je EU odobrio za četiri projekta u Federaciji. 

  Rs je kandidirao osam projekata za obnovu vodoopskrbne i kanalizacijske mreže. 

  Ni jedan nije odobren u Evropskoj komisiji. 

  Ako se uzme u obzir da su kandidirani projekti iz Doboja, Gradiške, Laktaša, Prijedora, Prnjavora, Teslića, Trebinja i Vukosavlja, očito je da u Briselu nema “zelenog svjetla” za projekte u lokalnim zajednicama u kojima je na vlasti Dodikov SNSD. Izuzetak je tek Teslić, gdje je načelnik aktuelni predsjednik SDS-a Milan Miličević.

  Iako je predsjednik Rs najavio mogućnost okretanja tog entiteta drugim finansijerima i kreditorima, to teško može nadomjestiti sredstva Evropske unije kao, općenito gledano, glavnog donatora i zajmodavca.

  Finansijske sankcije

  “Evropska unija najveći je trgovinski partner Bosne i Hercegovine i pružatelj finansijske pomoći te istinski partner BiH koji ulaže u budućnost ove zemlje kako bi se u svim aspektima približila EU. Delegacija EU u BiH od 1996. godine realizirala je projekte u vrijednosti iznad 3,7 milijardi eura u grantovima za rekonstrukciju, vladavinu prava, održivu ekonomiju, obrazovanje i zapošljavanje, promet, poljoprivredu i ruralni razvoj te druge ključne oblasti u Bosni i Hercegovini. 

  U proteklom desetljeću Izaslanstvo EU-a u Bosni i Hercegovini provelo je oko 1000 projekata u vrijednosti blizu milijardu eura grantova. Sredstva kojima se upravlja preko Delegacije EU-a u BiH nisu jedini izvor finansiranja EU-a od kojeg BiH ima koristi. Bosna i Hercegovina ostvaruje koristi iz različitih proračunskih izvora koji se isplaćuju preko raspoloživih lokalnih i regionalnih fondova. 

  Investicijski okvir za zapadni Balkan je, na primjer, finansirao 74 projekta u oblastima životne sredine, prometa, energetike i socijalne zaštite u vrijednosti od 732,6 milijuna eura u grantovima – navode u Izaslanstvu EU-a u BiH.

  Korištenje finansijske pomoći kao sredstva pritiska na institucije i političare za koje EU smatra da rade na destabilizaciji i blokiraju napredak BiH sve više prizivaju i zapadni dužnosnici. Pojavile su se informacije da su i druge međunarodne finansijske institucije, poput Svjetske banke, spremne uskratiti finansijsku pomoć onima koji destabiliziraju BiH. finansijske sankcije, čak i kada nisu javno obznanjene, mogu imati veliki utjecaj na ekonomsku sliku cijele Bosne i Hercegovine.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight + = fourteen