More

  Akcija ‘Povratnik’: Aleksa Krndija i drugi priznali krivnju

  Sporazumima predviđene kazne od ukupno 10 godina zatvora i oduzimanje opojne droge i nezakonito stečene imovine.

  - Advertisement -

  Sporazumnim priznanjima, predmet za organizirani kriminal i neovlašten promet opojnim drogama se u potpunosti završava, a svim optuženima predviđene su osuđujuće kazne, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

  Nakon što su sa odvjetnicima, bili suočeni sa optužnicom i dokazima, svi optuženi u predmetu Aleksa Krndija i dr. sporazumno su u cijelosti priznali krivnju za kaznena djela za koja se terete.

  Optuženi u predmetu kodnog naziva „Povratnik“, terete se da su tijekom 2016. i 2017. godine, kao organizirana kriminalna skupina kojom je rukovodio prvooptuženi Krndija Aleksa, činjenjem kaznenih djela, nabavljali, rasparčavali, krijumčarili i prodavali na ilegalnom narko tržištu, opojne droge marihuana, heroin i kokain, te zajedno sa drugim osobama, vršili krijumčarenje opojnih droga sa područje Republike Srbije u BiH i obratno.

  Sukladno sporazumnom priznanju za prvooptuženog Krndija Aleksu (1962.), predložena je kazna zatvora u trajanu od 7 godina, oduzimanje opojnih droga u količini od oko 1,2 kilograma opojne droge herion, što je jedna od najvećih zaplijena opojne droge herion u proteklom periodu, novac u iznosu od oko 6700 KM, dobijen prodajom opojne droge, iznos od 1700 eura, pronađen prilikom pretresa, kao i automobil Mercedes, mobilni telefoni i druga sredstva korištena za izvršenje kaznenog djela.

  Za optuženog Žugić Vojislava (1981.), predložena je kazna zatvora u trajanju od 1 godine, oduzimanje količine od oko 100 grama opojne droge marihuana, kao i iznos u od 2500 KM, koji je pribavljen prodajom opojnih droga.

  Za optuženog Krndija Srđana (1990.), kaznu zatvora u trajanju od 15 mjeseci.

  Za optuženog Krndija Petra (1994.), kaznu zatvora u trajanju od 1 godine.

  Također, u okviru povedenih pretresa i lišenja slobode pronađeno je i oduzeto oko 2 kilograma smjese koja se na ilegalnom narko-tržištu koristi za povećanje mase opojnih droga.

  Svi optuženi su potpisivanjem sporazuma, u potpunosti priznali počinjenje kaznenih djela organiziranog kriminala (čl. 250) i neovlaštenog prometa opojnim drogama (čl.195.) KZ BiH, a predložene kazne u skladu su sa ulogom optuženih u izvršenju kaznenih djela.

  Sporazumnim priznanjima optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im temeljem sporazuma izrekne Sud BiH.

  S obzirom da je optužnica obuhvatala navedenu četvoricu optuženih, prihvatanjem sporazuma i izricanjem kazni, predmet će u cijelosti biti okončan.

  Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  35 − = thirty four