More

  Akcija „LISAC“: Određen pritvor osumnjičenom inspektoru u Policiji Brčko distrikta BiH

  spot_imgspot_img

  Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

  Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor inspektoru Policije Brčko distrikta BiH J.J. (45)*, koji je uhapšen u ponedjeljak, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i nedozvoljeno držao oružje. Pritvor osumnjičenom određen je zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivično gonjenje i da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

  Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv J.J., višeg istražioca u Jedinici Kriminalističke policije u Brčkom,  zbog sumnje da je iskorištavanjam svojih ovlaštenja tražio i uzeo novac od osobe za koju je saznao da je posjedovala zabranjeno oružje. On se sumnjiči da je u julu, kao i na dan hapšenja, od nje tražio i uzeo novac da bi, kako joj je uporno tvrdio, izbjegla zatvorsku kaznu. Ona mu je, sumnja se, najprije dala 2 000,00 KM, koliko je prvobitno imala, da bi mu po povratku iz inostranstva predala preostali traženi iznos od 14 000,00 KM – navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora. Osim toga, Tužilaštvo ga sumnjiči i da je u kući i pomoćnom objektu u Brčkom on sam upravo nedozvoljeno držao više komada automatskih pušaka, jedan pištolj, te veći broj pripadajuće i razne druge municije.

  Nakon što je primjenom posebnih istražnih radnji otkriven, J.J. je lišen slobode u ponedjeljak, 14. oktobra, u okviru akcije kodnog naziva “Lisac”, dok je sutradan predat Tužilaštvu radi daljnjeg krivičnog gonjenja. Tužilaštvo je, odmah nakon jučerašnjeg ispitivanja, predložilo određivanje pritvora osumnjičenom ocjenjujući da postoji bojazan da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i naročite okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke. Po ovom tužilačkom prijedlogu njemu je danas rješenjem Osnovnog suda Brčko distrikta BiH izrečena mjera pritvora u trajanju od mjesec dana.

  Tužilaštvo, u daljnjoj saradnji s Policijom, nastavlja intenzivnu istragu i krivično gonjenje J.J. usmjereno na dokazivanje krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisnom kaznom zatvora od jedne do 10 godina i nedozvoljenog držanja oružja (iz člana 365 stav (1) Krivičnog zakona) za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do tri godine.

  *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 70 = seventy four

  Čitano

  Povezani članci