Akcija “Kruna”: Pretresi u oba entiteta i Brčko distriktu BiH

Foto-ilustracija (Autor fotografije: PIXSELL / Izvor: ba.n1info.com)

U okviru akcije kodnog naziva Kruna, koja se provodi u oba entiteta i Brčko distriktu BiH, danas se vrše pretresi na ukupno 18 lokacija.

Riječ je o pretresima prostorija i kapaciteta dvije zaštitarske firme. Aktivnosti se provode od ranih jutarnjih sati, a usmjerene su na više pravnih osoba i poslovnica koje su meta ovih aktivnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pretresi kapaciteta zaštitarskih agencija vrše se u: Banjaluci, Prijedoru, Gradiški, Doboju, Bijeljini, Trebinju, Palama, Sarajevu, Brčko distriktu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Vitezu, Livnu, Bihaću, Sanskom Mostu i Kozarcu.

Poduzeća i osobe osumnjičene u ovom predmetu pod istragom su zbog kaznenog djela porezne utaje ili prijevare iz članka 210. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Prema prikupljenim dokazima, radi se o poreznim utajama, izvršenih putem poslovanja navedenih zaštitarskih agencija, koje su predmet istrage, a radi se o utajama u velikim novčanim iznosima“, navedeno je u saopštenju.

Postupajući po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, navedene aktivnosti realizuje Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i policijskim službenicima mjesno nadležnih MUP-ova, a pod nadzorom i uz koordinaciju postupajuće tužiteljice Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koja se nalazi se na terenu u Banjaluci, gdje koordinira rad policijskih djelatnika.

Navedene aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv kaznenih djela iz oblasti finansijskog kriminala, kojima se nanosi šteta svim građanima BiH, poručili su iz Tužilaštva.

S obzirom da su aktivnosti u tijeku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije, stoji na kraju saopštenja.

Mediji: Firma se dovodi u vezu sa Dodikovim sinom

Mediji navode da je riječ o firmi koja se dovodi u vezu s Igorom Dodikom, sinom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Kako piše BN, riječ je o 18 lokacija agencije Sector Security, koja se u posljednje vrijeme dovodi u vezu s Igorom Dodikom.

Ranije je Sector bio u vlasništvu ubijenog banjalučkog biznismena Slaviše Krunića.

Kako je nedavno objavio BiznisInfo, banjalučka kompanija Prointer preuzela je firmu Sector ADS.

Prointer je jedna od najvećih domaćih IT kompanija, dok je Sector ADS jedna od firmi koje su bile u Krunićevom vlasništvu, u čijim kompanijama je radilo više hiljada ljudi.

Pretežna registrovana djelatnost firme Sector ADS su “ostale uslužne djelatnosti u vezi s informacijskom tehnologijom i računarima, što se posebno odnosi na upravljanje dokumentacijom i njenom zaštitom“, prenosi Klix.ba.

--