Akcija “Klanac” u Brčkom: Uhapšeno 19 lica

Foto-ilustracija

Policija Brčko distrikta BiH danas je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH realizovala operativnu akciju kodnog naziva „KLANAC“, saopšteno je iz brčanske Policije.

  • Realizaciji operativne akcije prethodila je trogodišnja intenzivna istražna aktivnost na dokumentovanju krivičnih djela prometa narkotičkih sredstava i posjedovanja te krijumčarenja nelegalnog naoružanja od strane organizovane kriminalne grupe koja je djelovala na području Brčko distrikta BiH kao i u drugim dijelovima BiH.

Organizovana kriminalna grupa se tereti za promet preko 90 kilograma narkotičkih sredstava i preko 2.000 tableta ekstazija (amfetamin). Kako se navodi u saopštenju, tokom trogodišnje istrage ostvarena je saradnja u razmjeni operativnih informacija i realizacija zajedničkih aktivnosti na veoma visokom nivou sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, kao i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH.

  • Dana 26.04. 2021. pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH Policija Brčko distrikta BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, slobode su lišili 19 lica za koje je utvrđen osnov sumnje da pripadaju organizovanoj kriminalnoj grupi, izvršeni su pretresi na 22 lokacije i tokom današnjih aktivnosti pronađeno je i oduzeto preko četiri kilograma opojne droge Speed, određena količina opojne droge marihuana, određena količina nelegalnog oružja, u raznim valutama i apoenima preko 50.000 KM. Privremeno je oduzeto preko pet motornih vozila visoke klase i vrijednosti za koje se sumnja da su stečena izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Dalje aktivnosti u obradi lica pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH Policija Brčko distrikta BiH će nastaviti u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova TK u narednom peirodu, a po okončanju istražnih radnji javnost će biti detaljno obaviještena, navedeno je u saopštenju.