Akcija “Klanac”: Nastavljeno procesuiranje osumnjičenih

Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH juče je na ovom području sprovedena policijska akcija kodnog naziva Klanac u okviru koje je slobode lišen veći broj lica. Nakon što danas budu predati ovom tužilaštvu postupajući tužilac obavit će ispitivanje sedmorice osumnjičenih i to T.H.* kao organizatora grupe za organizirani kriminal i šest njenih pripadnika s područja Brčkog, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

  • Protiv organizatora i pripadnika ove organizirane grupe, koja je na području Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona djelovala od 2018. godine, Tužilaštvo Distrikta vodi istragu za krivična djela organiziranog kriminala u vezi s neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga. Grupi za koju se sumnja da je s jasnom hijerarhijom i podjelom zadataka uspostavljena od strane T.H., kao pripadnici svjesno i voljno pristupili su R.A.*, M.S.*, M.E.*, T.A.*, Š.A.*, B.A.*, H.A.*, T.K.*, T.M.*, A.E.* i drugo poznato im lice. Oni su osumnjičeni da su u okviru grupe prometovali preko 90 kilograma narkotičkih sredstava, čije su značajne količine pronađene i oduzete tokom juče izvedenih pretresa na 22 lokacije. Nakon što budu ispitani Tužilaštvo će u naredna 24 sata odlučiti o daljnjim mjerama prema osumnjičenima uključujući i podnošnje prijedloga za određivanje pritvora.

Tokom rada na ovom predmetu Tužilaštvo i Policija Distrikta ostvarili su uspješnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Kantonalnim tužilaštvom, odnosno Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, navedeno je u saopštenju.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.