More

  Akcija Kalibar: Pregledano 25.969 osoba i 12.074 vozila

  Operativna akcija “Kalibar“ je provedena s ciljem borbe protiv ilegalne trgovine naoružanjem, eksplozivnim materijalima i municijom.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Na teritoriji Bosne i Hercegovine je 17. i 18. novembra 2017. godine provedena operativna akcija kodnog naziva “Kalibar“, koja je organizovana od strane EUROPOL-a i predstavlja nastavak prošlogodišnje operativne akcije “JAD 2016“, saopštili su iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

  Operativna akcija “Kalibar“ je provedena s ciljem borbe protiv ilegalne trgovine naoružanjem, eksplozivnim materijalima i municijom. Pored BiH, u akciji su učestvovale zemlje Zapadnog Balkana i zemlje članice Evropske unije uz podršku i aktivno učešće EUROPOL-a, FRONTEX-a, SEESAC, SEEFEN, SEEFEG, EC i UNDOC-a.

  Tokom trajanja operativne akcije, u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH je uspostavljen Koordinacioni centar, kojim je rukovodila direkcija. Pored direkcije u operaciji su učestvovale sve agencije za provođenje zakona državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa, kao i Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  U dvodnevnoj operaciji lišena su slobode četiri lica i vršene su provjere i pregledi za ukupno: 25.969 lica, 12.074 vozila, deset lokacija (radnje i kuće), 1.298 autobusa i kamiona, 126 komada oružja i 2.231 dokument. U dva odvojena slučaja zaplijenjeni su: jedna puška M-48 sa optikom, jedan zatvarač za pušku M-48, 170 komada municije različitog kalibra, jedna puška CZ sa optikom, tri lovačke puške (MOSSERG, BAIKAL, BROWING), jedan pištolj CZ99 i 256 komada municije različitog kalibra.

  Na poziv Odsjeka za saradnju sa EUROPOL-om, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, u BiH je tokom trajanja operacije bila uspostavljena “Mobilna kancelarija“ posredstvom koje je omogućen pristup bazama podataka koje nisu direktno dostupne agencijama za provođenje zakona u BiH. Na taj način su tokom provođenja operacije službenici koji su provodili operativnu akciju na terenu uz pomoć predstavnika EUROPOL-a vršili direktne provjere kroz baze podataka EUROPOL-a.

  “Mobilna kancelarija“ je djelovala kako u unutrašnjosti teritorije BiH tako i na pojedinim graničnim prelazima BiH sa susjednim zemljama gdje su vršene pojačane kontrole prelazaka granice, zaključili su iz direkcije.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + fifty eight = sixty two