More

  Akcija “GALEB” u Brčkom: Pronađeno 12 migranata, uhapšene dvije osobe (VIDEO)

  [SAOPŠTENJE] Policija Brčko distrikta BiH je pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Graničnom policijom BiH, te MUP-om Republike Hrvatske dana 22. 09. 2021. godine realizovala operativnu akciju kodnog naziva „GALEB” usmjerenu na dokumentovanje i sprečavanje krijumčarenja migranata preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i dalje u zemlje Evropske unije.         

  Policija Brčko distrikta BiH je prikupila značajan broj informacija o organizovanoj kriminalnoj grupi iz Bosne i Hercegovine, koja je u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, protivno Konvenciji UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kirminala, protivno Zakonu o graničnoj kontroli Bosne i Hercegovine, protivno Zakonu o strancima i protivno Zakonu o azilu u kontinuitetu organizovala ilegalni transport migranata iz bliskoistočnih zemalja preko Bosne i Hercegovine i dalje u zemlje Evropske unije. Prikupljene informacije su u međunarodnoj policijskoj saradnji razmijenjene sa MUP-om Republike Hrvatske koji je na svom području istovremeno organizovao provođenje operativne akcije kodnog naziva „MREŽA”. Provođenjem ovih operativnih akcija prikupljeni su podaci da je u zadnja četiri mjeseca  preko državnih granica ilegalno prebačeno preko 100 lica, odnosno migranata čime je organizovana kriminalna grupa ostvarila značajnu materijalnu korist.

  Dana 22. 09. 2021. godine u jutarnjim satima u saradnji sa pripadnicima Granične policije BiH i MUP-om Republike Hrvatske realizovana je Naredba Suda Bosne i Hercegovine, kojom prilikom je tokom organizovanog ilegalnog prelaska preko državne granice na rijeci Savi kod Brčkog pronađeno 12 migranata, te su slobode lišena dva lica kao članovi organizovane kriminalne grupe i to S.Đ. rođen 1990. godine i M.I. rođen 2001. godine, oba iz Brčkog zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata” iz člana 189a u vezi sa krivičnim djelom „Krijumčarenje ljudi” iz člana 189 stav (1) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

  Prilikom lišenja slobode navedenih lica privremeno su oduzeta tri plovna vozila i tri putnička motorna vozila koja su korištena za transport i ilegalno prebacivanje preko državne granice, te su u toku pretresi na tri lokacije na području Brčkog. Jedno lice sa područja Bosne i Hercegovine kao član ove organizovane kriminalne grupe se potražuje.

  Lica lišena slobode će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata u nadležnost i dalje postupanje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dok će zatečeni ilegalni migranti nakon preduzimanja potrebnih istražnih radnji biti predati u dalju nadležnost Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine. 

  Foto/Ustupljeno Otisku
  Policija Brčko distrikta BiH

  Čitano

  Povezani članci