Akcija čišćenja Fazanerije: Pronađena strogo zaštićena vrsta

Udruženje građana “Eco Team Fazanerija” organizovalo je akciju čišćenja ovog nekadašnjeg brčanskog izletišta.

Akcija čišćenja je obuhvatala 2 lokacije: spred motela i parking.

  • Zajedničkim snagama smo uspjeli obaviti posao koji smo imali u planu taj dan, a posebna motivacija su nam bila 2 gospodina (65 i 61 god.), saopštili su iz Udruženja.

Ovaj put su se posebno zahvalili JP “Komunalno Brcko” koje im je ustupilo kontejner za odlaganje otpada.

Imali su priliku da vide pjegavog daždevnjaka (Salamandra salamandra). Tvrde da nije opasan za ljude.

Zaštićen je međunarodnim propisom: Bernska konvencija – Appendix III; strogo zaštićena vrsta. Više OVDJE.

Imaju još mnogo akcija u planu i mnogo posla za obaviti i nadaju se da su svojim dosadašnjim radom motivisali i ostale da se priključe ostvarivanju naše čišće i ljepše budućnosti.

  • Naravno, postoje ljudi koji imaju negativan pogled prema nama i negativno nas komentarišu i mi kao društvo ih ne osuđujemo, jer teško je imati povjerenje u bilo koju organizaciju gledajući na cjelokupnu političku scenu koja se dešava u našoj državi. Još jednom naglašavamo da smo mi nevladina, neprofitna i nestranačka organizacija te da nam je jedini cilj učiniti naš grad ljepšim i ugodnijim mjestom za sve stanovnike bez obzira na vjeroispovijest, spol, godine, etničku skupinu… Svi skeptici koji sumnjaju u iskrenost i namjere našeg udruženja su dobrodošli da nadgledaju svaku našu akciju, a datum i vrijeme se javno objavljuje u našoj Facebook grupi, navedeno je u saopštenju.

Fotografije: Eco Team Fazanerija
Uredili: Adis Mujdanović i Samir Tukulj