Akcija „Čestica“: Odbijen prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora osumnjičenom

Tokom hapšenja (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

Osnovni sud Brčko distrikta BiH odbio je prijedlog Tužilaštva Distrikta za određivanje pritvor Ameru Korjeniću (47), službeniku Ureda za upravljanje javnom imovinom Distrikta, koji je osumnjičen za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Pritvor osumnjičenom, uhapšenom prije dva dana u akciji kodnog naziva “Čestica”, bio je predložen zbog opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo vodi istragu protiv Korjenića zbog sumnje da je od neutvrđenog dana pa do 28. jula, kada je uhapšen, postupajući kao stručni referent u Uredu za upravljanje javnom imovinom od više lica zahtijevao novac da bi preduzeo službene radnje. Sumnja se da je većem broju lica obećao dodjelu ili legalizaciju državnog zemljišta tvrdeći da su njegove radnje zakonite, da treba samo da mu predaju novac, a da će im on sve završiti i kao dokaz o vlasništvu predati izvode iz zemljišnih knjiga na njihovo ime.

Pošto je prije dva dana lišen slobode i juče doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, tužilac iz Odsjeka za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju ga je ispitao i bez odlaganja predložio Osnovnom sudu da mu odredi pritvor. Pritvor je predložen zbog opasnosti da će osumnjičeni uticajem na svjedoke ometati krivični postupak, a odbijen je na danas održanom ročištu od strane Osnovnog suda. Po prijemu pisanog otpravka rješenja Tužilaštvo će donijeti odluku o izjavljivanju žalbe na ovu sudsku odluku.

U međuvremenu Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, neodložno nastavlja istragu u ovom predmetu, te daljnje procesuiranje osumnjičenog za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (iz člana 376 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Podsjetimo, za slične radnje Korjenić je nedavno optužen pred Osnovnim sudom Distrikta. Tereteći ga za krivično djelo prevare Tužilaštvo Brčko distritka BiH podiglo je prije dva mjeseca optužnicu, koja je početkom mjeseca jula u cjelosti potvrđena pred ovim sudom.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH