Akademik prof. dr. Nedeljko Stanković za bolji život Brčko distrikta BiH

  Sponzorisan članak 

  Akademik prof. dr. Nedeljko Stanković nezavisni je kandidat na lokalnim izborima 2020. godine za poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH, i to kao predstavnik nacionalne manjine.

  Politička platforma akademika Nedeljka Stankovića koncipirana je tako da ima za cilj da se stvore što bolji uslovi za život svih građana Brčko distrikta BiH. Ono za što bi se zalagao akademik Nedeljko Stanković, je, između ostalog, i besplatno visoko obrazovanje za sve građane Brčko distrikta BiH koji se školuju u Brčko distriktu BiH. Akademik Nedeljko Stanković zastupa stav da je malo šta vrednije od obrazovanja. Na ovaj način građani Brčko distrikta ne bi morali svoju djecu slati u druge gradove u Bosni i Hercegovini i inostranstvu da studiraju, nego bi ostajali u Brčko distriktu. Djeca koja odu studirati u drugim gradovima, većinom tamo i ostaju i nikada se ne vrate u Brčko distrikt. Pored navedenog, akademik Nedeljko Stanković inicirao bi u Skupštini Brčko distrikta osnivanje Fonda kojim bi se pokrivali troškovi za liječenje bolesnih, a naročito bolesne djece, u inostranstvu. Imajući u vidu godišnji budžet Brčko distrikta, profesor smatra da ima dovoljno novca koji bi se mogao prelivati u ovaj Fond. Na taj način članovi porodice bolesnih osoba ne bi morali na jedan ponižavajući način skupljati novac od vrata do vrata, a i dok se tražena suma skupi, pretežno to bude već i prekasno za pacijenta. Realnost je takva da svakog može zadesiti neka teška bolest i svi se mogu naći u ovoj situaciji. Osnivanjem Fonda za liječenje bolesnih osoba znatno bi se olakšao ionako težak položaj bolesnika i njihovih članova porodica. Fond bi bio u nadležnosti Vlade Brčko distrikta, a sredstva za liječenje bolesnih osoba bi se raspoređivala pravično.

  Pored ovih ciljeva, akademik Nedeljko Stanković zalagao bi se još i za: osnivanje novih obdaništa, kako nijedno dijete ne bi ostalo neupisano; dovođenje stranih investitora i stvaranje povoljnije poslovne klime u Distriktu; otvaranje novih radnih mjesta; veću brigu o starim i nemoćnim građanima Brčko distrikta BiH; unapređenje zdravstvenog sistema koji bi omogućio pružanje kvalitetnijih zdravstvenih usluga građanima Brčko distrikta BiH; zaustavljanje odlaska mladih tako što će im se ponuditi bolja perspektiva za ostanak u Brčko distriktu BiH; stvaranje boljih uslova za razvoj amaterskog i profesionalnog sporta u Distriktu, i veću autonomiju osnovnih i srednjih škola u Brčko distriktu BiH.

  Ono što je novo u političkoj platformi akademika Nedeljka Stankovića i što ga čini posebnim kandidatom je, između ostalog, i sljedeće:

  • Ostvarenjem zadatih ciljeva, kreirao bi se bolji ambijent za normalan život u Brčko distriktu BiH.
  • Politička platforma akademika Nedeljka Stankovića posebno je fokusirana na običnog čovjeka i ima posebnu humanu dimenziju.
  • Akademik Nedeljko Stanković borit će se da građani Brčko distrikta BiH uživaju veća prava, da imaju kvalitetnije usluge u okviru zdravstva i drugih segmenata javnog servisa.
  • Akademik Nedeljko Stanković će se u Skupštini Brčko distrikta BiH zalagati da prilikom zapošljavanja u javnom sektoru prednost imaju građani Brčko distrikta BiH.
  • Akademik Nedeljko Stanković je ostvarena ličnost u poslovnom i karijernom smislu i nema nikakav lični interes za ulazak u Skupštinu Brčko distrikta BiH osim da, kao dokazani i uspješni privrednik, sportista i profesor u akademskoj zajednici, pomogne građanima Brčko distrikta BiH, a pogotovo onima kojima je to potrebno.
  --