More

  Agrokor priznao 5,4 milijarde eura duga kreditorima

  Ukupna priznata potraživanja kreditora znose 5,4 milijarde eura, a osporeno je 2,18 milijardi eura.

  Trgovački sud u Zagrebu objavio je spisak svih potraživanja prema koncernu Agrokor. Ukupna priznata potraživanja svih vjerovnika iznose pet milijardi i 430 milijuna eura, a osporene su dvije milijarde i 180 milijuna eura.

  To je u skladu s prethodnim izjavama povjerenika hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljaka, koji je procjenjivao da bi iznos svih potraživanja trebalo biti blizu 7,7 milijardi eura.

  Na prezentaciji je rečeno da 77 društava ima potraživanja prema Agrokoru, odnosno 12.600 pojedinačnih potraživanja, a predstavljena je i procedura buduće naplate.

  Ramljak je tijekom prezentacije informacija vezanih uz tražbine rekao kako je dobio informaciju da je sud u Londonu u četvrtak ujutro priznao ‘lex Agrokor’, što znači da će se svi sudski postupci vezani za Agrokor voditi isključivo pred hrvatskim sudovima.

  Ramljak, glavni savjetnik za restrukturiranje Alastair Beveridge i savjetnik izvanrednog povjerenika za financije i strategiju Vladimir Bošnjak prezentiraju u četvrtak u Zagrebu ključne informacije vezane uz prijavu tražbina.

  Do 11. rujna svi dobavljači i kreditne institucije trebali su prijaviti svoja potraživanja. Ukupno je zaprimljeno 12.600 individualnih prijava tražbina, a izvanredna uprava ima još osam mjeseci za postizanje dogovora s potražiteljima.

  Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak nedavno je u jednom intervjuu rekao da se iznos ukupnih tražbina, priznatih i nepriznatih, vodi u vrijednosti blizu 58 milijardi kuna (7,7 milijardi eura).

  Izrada nacrta nagodbe

  Krajem ožujka dug je iznosio blizu 5,3 milijardi eura, ali u to nisu bili uključeni slovenski lanac maloprodaje Mercator i s njim povezane tvrtke.

  Proces obrade tražbina završio je u rujnu, podsjećaju hrvatski mediji, kad su timovi zaduženi za obradu pregledavali dokumentaciju na temelju koje su zahtjevi podneseni i rasvjetljavali međusobne odnose na temelju jamstava i sudužništva unutar grupe Agrokor kako bi mogli priznati ili osporiti pojedine prijave.

  Nakon što se komplet s tablicama potraživanja preda Trgovačkom sudu povjerenik Ramljak može krenuti u izradu prvog nacrta nagodbe kojom će okončati trajanje “Lex Agrokora”, prenosi tportal.

  U tim će tablicama izvanredni povjerenik naznačiti priznaje li ili osporava svaku prijavljenu tražbinu.

  Budući da je revizija pokazala kako ima malo novca za otplatu dugova, krenut će se u otpis, no dobavljači su poručili da neće pristati na otpis potraživanja veći od 15 posto, a procjenjuje se da će banke morati otpisati najmanje 50 posto onoga što im se duguje.

  Hrvatski ministar financija Zdravko Marić nedavno je nakon predstavljanja plana održivosti za Agrokor izjavio kako u Vladi očekuju da trošak financijskog restrukturiranja i otplate duga Agrokora te nijedan drugi trošak vezan za taj koncern neće pasti na teret poreznih obveznika.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety nine ÷ 11 =