More

  Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH: Mogu se objaviti imena osoba koje krše mjeru kućne izolacije

  spot_imgspot_img

  Podaci o zdrastvenom stanju građana spadaju u posebnu kategoriju osobnih podataka i kao takvi imaju i posebnu mjesto u Zakonu o zaštiti osobnih podataka.

  Trenutno su se nametnula dva pitanja u kontekstu zaštite osobnih podataka i aktivnosti nadležnih na sprečavanju širenja pandemije korona virusa.

  Prvo pitanje je da li se smiju objaviti podaci o osobama koja krše zakone odnosno određene zabrane nadležnih tijela.

  Agencija je mišljenja da nije protivzakonito objaviti minimum podataka o osobama koja krše zakone odnosno određene zabrane nadležnih tijela. Radi se o evidentnom kršenju zakona i to onih kojima se štite i spašavaju životi ljudi.

  Samim tim javni interes je nadjačao pravo na zaštitu osobnih podataka a tome je aktivno doprinijelo i osoba koja krši zakon.

  Drugo pitanje je da li se smiju objaviti podaci o svim osobama koja se nalaze u izolaciji i samoizolaciji.

  Agencija je mišljenja da zaštita osobnih podataka ne spriječava nadležna tijela da preduzimaju mjere i aktivnosti u borbi protiv pandemije koja nas je zadesila.

  Međutim, na nadležnim tijelima je da i tom prilikom osiguraju zakonitu obradu osobnih podataka.

  Agencija ne raspolaže informacijama o pravnom temelju i svrsi za objavu podataka svim osobama koja se nalaze u izolaciji i samoizolaciji.

  S tim u vezi, Agencija je pokrenula postupak provjere i ocjene zakonitosti obrade osobnih podataka na ovaj način od strane Vlade Kantona 10.

  Nameće se pitanje da li se objavljivanjem podataka o svim osobama koja su pod mjerama može narušiti povjerenje u zdrastveni sustav.

  Da bi se pacijent obratio lječniku i sa njim podijelio informacije, koje se tiču njegovog zdravstvenog stanja, potrebno je da bude uvjeren da će te informacije ljekar čuvati kao profesionalnu tajnu i da neće biti upotrijebljeni ni u jednu drugu svrhu osim u koju su prikupljeni, tj. za liječenje.

  Sama mogućnost da okolina u kojoj živi pacijent može doći do ovih informacija može osoba odvratiti da se obrati stručnoj osobi.

  To nepovjerenje može imati za posljedicu, kada su u pitanju prenosive bolesti, do širenja bolesti na druge osobe čime je bitno ugrožen i javni interes da se spriječi širenje bolesti.

  Apelujemo na nadležne da posvete dužnu pažnju zaštiti osobnih podataka u borbi protiv pandemije jer proizvoljnom odlukama mogu nanijeti nenadoknadivu štetu upravo vrijednostima na koje se pozivaju.

  Autor: Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH (23. mart)
  Da li nadležni u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine trebaju javno objaviti imena osoba koje se nalaze u izolaciji, kao i zaraženih korona virusom?
  • Da 76%, 55 glasova
   55 glasova 76%
   55 glasova - 76% od ukupno glasova
  • Ne 24%, 17 glasova
   17 glasova 24%
   17 glasova - 24% od ukupno glasova
  Ukupno glasova: 72
  Utorak, 24/03/2020 15:11 - Četvrtak, 26/03/2020 0:00
  Glasanje je zatvoreno

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty seven + = twenty eight

  Čitano

  Povezani članci