More

  Affidea Banjaluka: Centar izvrsnosti – 13 godina borbe protiv raka/FOTO

  - Advertisement -

  Plemenita ideja da se pacijentima iz Republike Srpske i cijele BiH omogući najsavremeniji radioterapijski tretman u njihovoj državi, realizovana je 02. avgusta 2010. godine. Prije 13 godina pružena je zračna terapija prvom pacijentu u Republici Srpskoj.

  Alarmantni podaci o oboljelima

  Podaci o oboljelima od raka u Republici Srpskoj zaista su alarmantni, jer godišnje od ove opake bolesti oboli oko 6.000 ljudi, dok podlegne gotovo polovina oboljelih, ili da bude slikovitije, za proteklih 13 godina radi se o brojci oboljelih, koja je veličina manjeg grada od 75.000 stanovnika.

  Karcinom je drugi vodeći uzrok smrtnosti na svjetskom nivou. U zemljama sa modernim zdravstvenim sistemima, stopa preživljavanja je značajno viša, zbog pravovremene dijagnostike, kvalitetnog tretmana i njege onkoloških pacijenata.

  U svijetu, kažu zvanični podaci, svake godine više od 14 miliona ljudi sazna da boluje od raka, a umre ih 8,2 miliona. Najčešće zbog karcinoma pluća, želuca, jetre, debelog crijeva i dojke. Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, broj oboljelih od malignih bolesti će porasti za čak 69%, a smrtnost za 73% do 2030. godine.

  Kako je nastao Centar?

  Na inicijativu Vlade Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, tadašnjeg Kliničkog centra (UKC), te tadašnjim “Euromedic International“ , sagrađen je objekat, sadašnja Poliklinika na čijoj -1 etaži se i danas nalazi Centar za radioterapiju, prvi u regionu zasnovan na principu privatno-javnog partnerstva.

  Od statusa – projekat u izgradnji, došli smo do Centra za koji se danas kaže da je najbolji radioterapijski centar od Beča do Istanbula.

  Objava u dnevnim novinama, avgust 2010. godine

  Godina prije početka rada

  Trebalo je u roku od jedne godine od dobijanja građevinske dozvole izgraditi objekat, opremiti ga medicinskom i nemedicinskom opremom, te obezbijediti stručni kadar za pružanje medicinske usluge radioterapije i u tome se uspjelo, te 2. avgusta. 2010. godine počinje da se piše istorija, kada je ova grana medicine u RS u pitanju.

  Centar za radioterapiju Banja Luka 2011. godine
  Centar za radioterapiju Banja Luka – Varian TRUEBEAM tehnologija, 2023. godina

  Gotovo 25.000 pacijenata za 13 godina

  U Centru u kojem ne postoji lista čekanja, nikad nije zabilježena pogrešno isporučena doza, a usluge RT tretmana za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske se obavljaju potpuno besplatno.

  “Iako nemamo potpisane ugovore sa fondovima iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, vrata našeg Centra su pacijentima iz regiona uvijek otvorena, kroz ponudu za tretmane privatnih pacijenata, a za 13 godina liječeno je preko 25.000 pacijenata”, navode iz Centra.

  Kadar kao najvažniji resurs

  Investicija u edukaciju kadra predstavlja jednu od najznačajnijih stavki u radu Affideinog Centra u Banjoj Luci. Pored redovnih edukacija u zemlji i inostranstvu, u periodu od 2012. do 2016. godine, IMC Banja Luka je učestvovao u projektu afilijacije sa Methodist bolnicom iz Hjustona, Teksas, zajedno sa ostalim Affidea centrima za radioterapiju u Poljskoj.

  Kadrovi, koji su se usavršavali u Centru, važe za vrhunske stručnjake kako u zemljama regiona (Hrvatska), tako i šire (Irska, Holandija).

  Savremene tehnike zračenja

  Pacijenti se, pored 3D konformalne radioterapije, tretiraju svim poznatim savremenim tehnikama zračenja kao što su: IMRT (intenzitetom modulisana radioterapija) i VMAT, SRS, SRT, SBRT tehnika.

  Oko 80-85% pacijenata se zrači u radikalne svrhe (sa ciljem izliječenja bolesti), a 15-20% pacijenata u palijativne svrhe (sa ciljem zaliječenja i otklanjanja tegoba).

  Dio porodice koja radi u 16 zemalja Evrope

  Affidea je najveći pružalac usluga radiološke dijagnostike i onkoloških usluga u Evropi, sa preko 330 medicinskih centara u 16 zemalja Evrope (Hrvatskoj i Italiji, ali i u zemljama kao što su: Grčka, Turska, Švajcarska, Poljska, Rumunija, Litvanija, Španija, Portugal, Irska, Engleska).

  Radioterapija Banja Luka je dio ove velike porodice kompanije Affidea i ima veoma značajnu ulogu u organizaciji i koordinaciji savremenih protokola liječenja pacijenata koji boluju od malignih oboljenja, te prenošenju dobre prakse širom grupacije, koja djeluje i u susjednim zemljama.

  Medicinski tim Centra za radioterapiju (2021)

  Najsavremenija medicinska oprema

  Affidea Banja Luka u svom radu koristi najsavremeniju opremu renomiranog brenda Varian Medical Systems i General Electric, SAD.

  “Redovno obnavljanje, kontinuirane kontrole ispravnosti i kvaliteta rada instalirane opreme predstavljaju našu ugovornu i moralnu obavezu prema našim pacijentima. Ispunjavamo sve standarde, što su prepoznale relevantne kako lokalne (DARNS), tako i međunarodne organizacije (IAEA)”, kažu u Centru.

  Jedini centar izvrsnosti u regionu

  “Nedavno instaliranje nove opreme i usvajanje savremenih tehnika zračenja rezultovalo je time da smo proglašeni Centrom izvrsnosti od strane kompanije “Varian” i jedini smo centar za radioterapiju u regionu koji nosi takvu titulu, te sa ponosom ističemo tu činjenicu”, navode iz Centra.

  Affidea Centar za radioterapiju je jedini Centar izvrsnosti u regionu

  Udžbenik “Radijaciona onkologija”

  Sva znanja i iskustva stečena od osnivanja su pretočena u knjigu “Radijaciona onkologija“.

  “Knjiga objavljena 2020. godine u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Banjoj Luci, te Univerzitetom u Banjoj Luci, predstavlja krunu rada našeg Centra. Prva je knjiga napisana na našem jeziku i jedna je od najkompletnijih i najkorištenijih knjiga na navedenu temu u regionu”, rekli su u Centru.

  Pacijenti iz Federacije BiH ne mogu besplatno na liječenje

  Pacijenti sa područja Federacije BiH, nažalost, još uvijek ne mogu biti liječeni u Centru na račun svojih fondova. Navedeni pacijenti se šalju na liječenje u inostranstvo, uglavnom u Tursku, iako sve preporučene tretmane mogu dobiti u Banjoj Luci, na par sati vožnje od svog doma.

  Planovi i ideje za budućnost

  “Naši planovi su da se gore navedena situacija, promijeni – u korist pacijenata. Affidea je pokrenula inicijativu i da se formira specijalna bolnica iz oblasti onkologije u Brčkom koja bi uključivala radioterapiju i naprednu radiološku dijagnostiku, pored svih ostalih sadržaja. Prezentovali smo projekat, koji bi značio opremanje i puštanje u rad Centra za RT Tuzla, koji je zatvoren već nekoliko mjeseci, pa su pacijenti prinuđeni putovati u druge udaljene centre u FBiH”, ističu u Centru.

  Vizija

  “Vizija naše grupacije je da nosilac borbe protiv ove opake bolesti, u zemlji i regionu, bude upravo Affidea. Zajedno sa našim kolegama iz grupacije (preko 12 hiljada zaposlenih u 16 zemalja Evrope) daćemo svoj maksimum da usvajanjem novih znanja i vještina, primjenom najsavremenije tehnologije (Vještačke inteligencije i know-how) podignemo nivo svijesti i pružimo najbolji mogući tretman onkološkim pacijentima”, zaključili su u Centru.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 1 = ten