More

  Afera “Kiseonik” u Brčkom? JZU odgovorio

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Prelijeva li se Afera Kiseonik i u Brčko – pitali su predstavnici Naroda i pravde Brčko distrikta BiH na današnjom konferenciji za medije koju su građani mogli i uživo pratiti putem Facebook stranice stranke. Istakli su da je cilj obraćanja prije svega ispunjavanje zahtjeva zabrinutih građana Distrikta.

  Politički sekretar Naroda i Pravde Brčko distrikta BiH, Rasim Smajlović u svome obraćanju iznio je niz zahtjeva upućenih gradonačelniku Brčko distrikta BiH i Vladi Distrikta.

  „Zahtijevamo da se gradonačelnik i Vlada Brčko distrikta konkretno i transparentno očituju o svim ovim navodima i prezentuju javnosti stanje u vezi korištenja kiseonika u liječenju pacijenata u Zdravstvenom centru Brčko, naročito u Covid odjeljenju.“

  Smajlović je istakao da zahtijevaju i informacije o procesu nabavke, dodajući da je potrebno saznati da li je tražena informacija od državne Agencije za lijekove i medicinske proizvode o tome da li je dobavljač kiseonika za naš Zdravstveni centar registrovan za ovu djelatnost te da li je podnio zahtjev za odobrenje i korištenje kisika u medicinske svrhe.

  „Posebno smo zabrinuti činjenicom da se kao dobavljači za naš zdravstveni centar pojavljuje firma KRAS iz Laktaša. Tim prije što je već sada očito (…) da je jedina firma u Bosni i Hercegovini registrirana za uvoz proizvodnju i promet medicinskog kiseonika firma MESSER iz Sarajeva, što ukazuje da firma KRAS nema potrebnu dokumentaciju za proizvodnju ni promet medicinskog kiseonika kao ni dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode“, poručio je Smajlović

  Smajlović je uputio i zahtjev Skupštini Distrika da najkasnije u ponedjeljak održi vanredno zasjedanje po ovom pitanju i zauzme konkretne stavove i donese mjere. Dodao je da je Brčko među prvima po broju umrlih od Covida 19  te da je i to jedan od razloga zašto traži i od institucija da provjere da li se Afera kiseonik „prelijeva“ i u Brčko distrikt BiH.

  Iz JZU „Zdravstveni centar Brčko“ stiglo je obavještenje po osnovu pitanja i tvrdnji koje su se tokom dana pojavile na društvenim mrežama i u lokalnim medijima. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

  [SAOPŠTENJE] Obzirom na tendenciozne naslove i izjave koje su prenesene i objavljene na pojedinim lokalnim portalima u našoj lokalnoj zajednici a koje se tiču nabavke medicinskog kisika dužni smo da obavjestimo javnost o slijedećim činjenicama; Nakon što su se pojavile informacije da je naša ustanova nabavljala industrijski kisik a ne medicinski , kontaktirali smo inostranu akreditovanu laboratoriju za ispitivanje kvaliteta kisika. Ubrzo nako uspostavljanja kontakta, tehničko lice inostrane laboratorije koja je ovlaštena i akreditovana za ispitivanje kontrole kvaliteta kisika , uzelo je 28. septembra uzorak iz centralne cisterne i boce koji je potom zapečaćen i otpremljen u ovlaštenu laboratoriju.

  JZU“ Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH je danas dobio rezultate odnosno izvještaj o ispitivanju Medicinskog kiseonika 2.5 GA 202. U izvještaju o ispitivanju gore navedeni broj je navedeno da je u pitanju medicinski kiseonik sa izmjerenom referentnom vrijednosti od 99,97 % čistoće. Dakle navedeni izvještaj je potvrdio da se radi o kisiku izuzetne čistoće koji je siguran za upotrebu i liječenje pacijenata.

  Napominjemo da je JZU“ Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH vršila nabavku kisika od firme koja je registrovana za uvoz i distribuciju odnosno naša ustanova je nabavljala medicinski kisik sa Evropskog tržišta (Aaustrija) izuzetnog kvaliteta. U vremenu kada menadžment Javne zdravstvena ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH ulaže nadljudske napore u borbi sa pandemijom, pojedini portali koriste svoje slobodno vrijeme da diskredituju sav uložen trud.

  Autorica: Emina Osmić-Hajdarević
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img