Advokat Osman Mulahalilović o imovini BiH u Hrvatskoj: Hitno pokrenuti vanparnične postupke

  Evropska konvencija je dio pravnog sistema Hrvatske, kojom se garantira pravo na mirno uživanje imovine svakoj pravnoj i fizičkoj osobi.

  Foto: AA

  Novinar i fotoreporter: Adis Mujdanović

  Ugledni brčanski advokat Osman Mulahalilović smatra da je neophodno hitno pokrenuti vanparnične postupke u slučajevima imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

  On je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) podsjetio da je Hrvatska članica Vijeća Evrope te da je dužna primjenjivati Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

  Evropska konvencija je dio pravnog sistema Hrvatske, kojom se garantira pravo na mirno uživanje imovine svakoj pravnoj i fizičkoj osobi.

  „Smatram da bi svi zemljišno-knjižni vlasnici, njihovi pravni sljedbenici ili oni koji polažu pravo na nekretnine u Republici Hrvatskoj, kao što su odmarališta, hoteli, kuće i slično, koje Hrvatska namjerava dati u zakup na 30 godina, morali hitno pokrenuti, po hrvatskim zakonima, vanparnične postupke obezbjeđenja dokaza pred mjesno i stvarno nadležnim sudovima u Hrvatskoj“, naveo je Mulahalilović.

  On je naglasio da je to jednostavan i kratak postupak u kojem se vrši popis i procjena nekretnina od strane vještaka građevinske struke te se sačinjavaju foto i video materijali tih objekata.

  „Taj postupak obezbjeđivanja dokaza će im služiti u budućim postupcima po tzv. vlasničkim tužbama ili tužbama za reparaciju, odnosno odštetu“, istakao je ovaj advokat.

  On smatra da će Hrvatska u tim budućim postupcima sve sporove izgubiti, ili pred domaćim sudovima u toj zemlji, ili po ustavnoj tužbi pred Ustavnim sudom Hrvatske, ili pred Evropskim sudom u Strasbourgu (Strazburu).

  Mulahalilović svoje mišljenje temelji i na iskustvu koje ima u slučajevima u kojima je korištena Evropska konvencija.

  U posljednjem slučaju „Hamidović protiv Bosne i Hercegovine“ utvrđeno je da je Bosna i Hercegovine povrijedila član 9 Evropske konvencije.

  „Ne radi se o istom slučaju, ali se radi o primjeni Evropske konvencije“, kazao je on.

  Sabor Republike Hrvatske je 18. maja ove godine usvojio Zakon o upravljanju državnom imovinom Hrvatske koji, između ostalog, daje mogućnost hrvatskim vlastima da imovinu Bosne i Hercegovine, na osnovu ugovora o koncesiji, mogu davati na upravljanje trećim osobama na period do 30 godina.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty five − = seventy nine