More

  Admir izumio pokretni mesdžid: Rasklapa se na dugme, štiti od pogleda, vjetra i kiše

  - Advertisement -

  Koliko puta ste putovali i namaz obavljali bez odgovarajućih uvjeta, pokraj puta, na parkingu benzinske pumpe ili odmaralištu? Pokretni mesdžid koji je izumio, i na čijoj izradi već godinu dana radi novopazarski arhitekta Admir Marovac trebao bi biti od koristi prilikom obavljana namaza dok ste na putovanju.

  Ideja da kreira pokretni mesdžid, priča Marovac, potekla je upravo iz potrebe da muslimanima olakša obavljanje namaza dok putuju.

  Velika potreba

  – Na ideju sam došao tako što zaista postoji velika potreba za tim. Muslimani gdje god da krenu na put imaju problema i poteškoća sa obavljanjem namaza, naročito je taj problem izražen kod žena. Prepoznao sam problem i krenuo da razmišljam u tom smjeru kako da se to riješi, i došao sam do tog rješenja na kom intenzivno radim već godinu dana – priča Marovac.

  Pokretni mesdžid koji izrađuje lako će biti rasklopljiv. Trenutno izrađuje mesdžid namijenjen jednoj osobi, kaže da planira izradu mesdžida za više osoba zbog obavljanja molitve u džematu.

  – Mesdžid je u sklopljivo-rasklopljivoj formi. Cilj je da bude, kada je sklopljen, minimalnih dimenzija. U ovom slučaju dimenzije su 80 puta 80 centimetara i on bez poteškoća staje u prtljažnik automobila. Moguće ga je transportovati automobilom, nije moguće prevoziti ga biciklom ili motorom. Mesdžid se rasklapa bez ikakvog alata vrlo brzo i jednostavno, klikom na jedno dugme. Iz tih pet stubova koliko ima, razvučemo konstrukciju koja povuče i platno. Tada uđemo u kabinu i možemo obaviti namaz, zaštićeni smo od pogleda, vjetra i kiše. Trenutno izrađujem mesdžid namijenjen jednoj sobi, radit ću i na izradi mesdžida za dvije osobe jer postoji potreba i za obavljanjem namaza u džematu – kaže Marovac.

  Ovaj mesdžid, odnosno kabina, može poslužiti i za druge namjene i u tome se ogleda značaj ovog izuma.

  – Njegova prvobitna namjena je da se obavi namaz. Koristit će ako je potrebno da neko presvuče garderobu, da neka sestra presvuče dijete, može biti koristan i ribolovcima, može ih zaštiti od kiše i vjetra dok pecaju. Dok sam ga konstruisao video sam da može služiti i kao šator dok smo na kampovanju, možemo prespavati u njemu bez problema. Sve to su mogućnosti, ali, najvažnije njegova prvobitna namjena je da bude mesdžid – naglašava Marovac.

  Hajrat koji želi pokloniti

  On je rekao da mu nije namjera da pokretni mesdžid, svoj izum skriva od očiju javnosti i da ne strahuje od krađe ideje, čak je i priželjkuje i nudi pomoć ako bi neko želio da ga izrađuje, kako bi pokretni mesdžid koristio što većem broju muslimanskih vjernika. Kaže da je ovo hajrat koji želi da pokloni braći i sestrama.

  – Ne marim da li će neko “ukrasti” ideju. Ovo je moj vakuf, molim Allaha dž. š. da ovaj pokretni mesdžid prihvati kao moj vakuf. Važno mi je da proizvod izađe u najboljoj mogućoj varijanti visokog kvaliteta. Cilj mi je da kompletan proizvod bude izrađen u Novom Pazaru. Ako bih i radio na patentiranu, ne bih to radio u cilju zaštite. Ko god misli da može da ga izrađuje, neka mi se obrati, dat ću mu instrukcije, tehničke detalje i neka krene sa proizvodnjom kako bi pokretni mesdžid stigao do što većeg broja muslimana. Ako bih ga ja patentirao to bih uradio samo da u nekom registru piše da je postojao neko u našem narodu ko je patentirao nešto toliko važno za muslimane – naveo je Marovac.

  Ovaj mladi arhitekta marljivo svakog dana radi na izradi pokretnog mesdžida. Sve dijelove izrađuje na 3D printeru i mesdžid sklapa u svojoj radionici. ​​​​​​​

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = forty eight