Adis Mujdanović: Zašto za brčanskog gradonačelnika žrtve nisu iste?

Sve ovo što je Milić izjavio povodom obilježavanja godišnjice stradanja porodice Isailović stoji, ali zašto on isto to nije rekao povodom obilježavanja godišnjice stradanja nesrpskih civila?

Milić na obilježavanju godišnjice stradanja porodice Isailović (Foto: Arhiva)

Piše: Adis Mujdanović

Maj je mjesec u kojem predstavnici tri najbrojnija naroda na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine obilježavaju godišnjice stradanja civila u ratu od 1992. do 1995. godine.

Kao i prethodnih godina, obilježavanje godišnjice zločina nad nesrpskim civilima organizirala su udruženja koja većinski okupljaju pripadnike bošnjačkog i hrvatskog naroda, a i tim manifestacijama su većinski prisustvovali stanovnici koji se tako izjašnjavaju.

Za pohvalu Milićeva izjava

Godišnjicu stradanja porodice Isailović obilježili su stanovnici iz reda srpskog naroda, predvođeni gradonačelnikom Sinišom Milićem.

Za pohvalu je Milićeva izjava, koji je tom prilikom poručio da ne treba praviti selekciju žrtava te da je neophodno da se obilježi mjesto stradanja porodice Isailović i svih nevinih žrtava kako u Brčkom, tako i širom BiH, jer je to, kako je naglasio, civilizacijski čin.

Istakavši da je ovo jedan tragičan događaj koji pokazuje sav besmisao proteklog rata u BiH, Gradonačelnik je još dodao:

“Često slušamo da predstavnici tužilaštva i pravosuđa obrazlažu svoje nepostupanje u ovakvim i sličnim događajima da je nešto bilo legitiman vojni cilj – obrazloženja koja se često navode kao razlog za neprocesuiranje određenih ratnih zločina – zaista je u ovom slučaju apsolutno neodrživo. Zar trudnica, dijete, jedan starac mogu biti legitimna vojna meta? Žalosno je da ni nakon svih ovih godina nema procesuiranja odgovornih za ovaj i slične događaje. Ono što nama preostaje da iz godine u godinu dolazimo ovdje i upozoravamo na jednu takvu činjenicu, ne da bismo gajili mržnju već da nam ovo bude opomena do čega sve ta mržnja može dovesti.”

Zašto za Gradonačelnika žrtve nisu iste?

Ne želeći ulaziti u težinu zločina, jer smatram da je svaka žrtva bitna, pitam se zašto za Gradonačelnika žrtve nisu iste?

Sve ovo što je Milić izjavio povodom obilježavanja godišnjice stradanja porodice Isailović stoji, ali zašto on isto to nije rekao povodom obilježavanja godišnjice stradanja nesrpskih civila?

Niti je to rekao niti je prisustvovao tom obilježavanju, iako ga organizatori godinama zovu da oda počast stradalim stanovnicima grada čiji je prvi čovjek i predstavnik svih građana.

Iz svega ovoga, kao logični zaključak, može se izvući da za gradonačelnika Milića žrtve nisu iste.

Predstavnik samo jednog naroda

Međutim, to nije neko veliko iznenađenje, jer je Milić već ranije pokazivao da na funkciji gradonačelnika, na koju su ga postavili dizanjem svojih ruku zastupnici sva tri najbrojnija naroda i dvije nacionalne manjine, predstavlja prvenstveno svoj narod i štiti njegove interese.

To je praksa koja se ustalila na području BiH, nebitno o kojem nivou vlasti i kojem narodu je riječ, na šta bi se trebalo češće ukazivati.

Mnogi izabrani rukovodioci zaborave da na određenu funkciju ne dolaze da bi predstavljali samo svoj narod i svoje glasačko tijelo, nego sve stanovnike tog područja, te bi u skladu s tim trebali i djelovati.

Kada je riječ o temi koju sam otvorio, stradanje civila, u tom slučaju je, prije svega, ljudska dužnost odati im počast, nebitno iz kojeg naroda dolaze.

To se ne odnosi samo na Sinišu Milića kao prvog čovjeka BDBiH, nego na sve stanovnike ove lokalne zajednice.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

80 ÷ eight =