More

  Adis Mujdanović: Praznični (ne)mir

  Paradoksalno je da se poziva na mir i blagostanje tokom obilježavanja vjerskih praznika, a da se to u praksi pretvara u nemir, nerijetko praćen i obojen i nacionalnim porukama.

  - Advertisement -

  Autor: Adis Mujdanović

  Upotreba pirotehničkih sredstava, pa čak i oružja, ukorijenila se u tradiciju obilježavanja praznika na ovim prostorima.

  Dok je njihovo korištenje razumljivo kada je riječ o međunarodnim ili državnim praznicima, posebno vatrometa koji se koristi u svrhu zabave i uljepšavanja manifestacija, ne vidim potrebu korištenja pirotehničkih sredstava i oružja tokom obilježavanja vjerskih praznika.

  Da budem konkretan, ne ciljajući na samo jednu religijsku grupu niti jedan praznik, ovaj način proslave vjerskih praznika sklon je pripadnicima i islamske i pravoslavne i katoličke religije, najzastupljenijih na ovim prostorima.

  Paradoksalno je da se poziva na mir i blagostanje tokom obilježavanja vjerskih praznika, a da se to u praksi pretvara u nemir, nerijetko praćen i obojen i nacionalnim porukama.

  Nije potrebno navoditi primjere i izdvajati posebne slučajeve, jer svi mi vidimo da je “nemiran” način proslave u većoj ili manjoj mjeri prisutan kod pripadnika sve tri najzastupljenije religije.

  Mentalitet i iskrivljena životna shvatanja

  Nameće se zaključak da je sve to stvar mentaliteta ljudi i iskrivljenih životnih shvatanja na ovim prostorima.

  Zar proslava vjerskih praznika zaista ne bi trebala da protekne u miru i blagostanju, obilasku porodice i prijatelja, činjenju dobrih djela?

  Pozitivnih primjera obilježavanja vjerskih praznika ima i smatram da ih treba javno promovirati u što većoj mjeri.

  Nadam se da će se oni vjernici koji “nemirno” proslavljaju svoje praznike jednog dana dozvati pameti i više pažnje posvetiti pravim vrijednostima vjerskih praznika.

  Iako se čovjek uvijek nada, teško je očekivati da će se to desiti u skorijoj budućnosti. Bitno je raditi na promjeni svijesti.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = twenty four