Adis Mujdanović: Brčanska politika vrijeđanja, pljuvanja i provokacija

  Foto: Arhiva

  Prije 12 dana na e-mail adresu Informativnog portala Otisak.ba stiglo je „saopštenje“ koje je potpisao Hajrudin Jusufović, poznatiji kao Belja, vršilac dužnosti šefa Pododjela za lične dokumente (CIPS) Odjela za javni registar Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Nakon što sam pročitao sadržaj, kao glavni i odgovorni urednik sam odlučio da se „saopštenje“ na Portalu ne objavi, poslavši obrazloženje:

  „Vaše saopćenje neće biti objavljeno zbog načina komunikacije i elemanata za tužbu drugih strana, zbog niza uvreda. Otisak će svakoj osobi ili organizaciji ponuditi medijski prostor za izražavanje nezadovoljstva i stava, ali ne podržava ovakav način komunikacije u javnom prostoru.“

  U prijevodu, ostao sam zgrožen načinom komunikacije u kojem je, kako sam zaključio, jedini cilj bio uvrijediti nekoga, a ne iznijeti problem uz određenu argumentaciju, s ciljem njegovog rješavanja.

  U nekom normalnom, rekao bih civiliziranom svijetu, ne bi bilo u redu da jedan javni službenik na ovakav način komunicira u javnom prostoru.

  Ali, mi živimo u Brčkom, Bosni i Hercegovini, gdje je u javnom životu to sasvim normalna pojava. Ovo je samo jedan od primjera toga.

  U ovom tekstu se ne želim baviti informacijama koje su iznesene u Beljinom „saopštenju“, jer su one zbog njegovog načina komunikacije pale u drugi plan, te se u javnosti u narednim danima govorilo najviše o iznesenim riječima prema predsjedniku brčanske Skupštine Esedu Kadriću (Stranka demokratske akcije – SDA).

  Ne želeći da se na Otisku objavljuju članci o takvoj temi, medijski prostor nisu dobile ni reakcije na navedeno „saopštenje“, iako one nisu bile u istom tonu, jer sam želio ostati do kraja profesionalan i ne dati prostor nijednoj strani, te dosljedan uredničkoj politici Portala koja ne želi biti dijelom ovakvih i sličnih medijskih obračuna.

  Iako se u neformalnim razgovorima moglo čuti, a i dalo se naslutiti, da se radi o političkoj pozadini, odnosno obračunu koji je dio preuranjene predizborne kampanje, šef Odjela za javni registar Zlatko Jašarević, kadar Saveza za bolju budućnost (SBB), uputio je reakciju koja govori suprotno:

  „Moja dužnost je da se ogradim i u svoje lično ime, i naglasim da sa Jusufovićevim ispadom stranka kojoj ja pripadam nema nikakve veze.“

  Ostaje nejasno čiji je Belja kadar. Na prošlim izborima bio je kandidat Liberalno demokratske stranke (LDS) koja nije prešla cenzus.

  Sve u svemu, ova priča proteklih dana bila je jedna od top tema u lokalnim medijima a, barem za sada, zaključena je reakcijom Temeljne boračke organizacije Armije Republike BiH iz ove lokalne zajednice.

  Belja je „zabio“ autogol, jer se, prema najavama njegovog šefa Jašarevića, očekuje da bude kažnjen zbog svog medijskog istupa, a vjerovatno ga čeka i tužba za iznesene uvrede.

  Ovo je samo jedan od primjera kako u javnosti funkcioniše brčanska politika, a posebno je pitanje kako to izgleda u praksi. Možda je bolje da ne zamišljamo to.

  Autor: Adis Mujdanović
  --