More

  Adis Ahmetović, Njemačka: Da je dogovor u Neumu postignut, bio bi štetan po BiH

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Zastupnik Socijaldemokratske partije Njemačke [SPD] u Bundestagu i izvjestilac ove institucije za Zapadni Balkan, Adis Ahmetović smatra da je dobra vijest što su pregovori u Neumu o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine [BiH] propali.

  On je mišljenja da su pristup evropskih medijatora i način na koji su pregovori vođeni – zatvaranjem između četiri zida, bez civilnog društva… bili pogrešni.

  “Da je dogovor postignut, bio bi štetan po BiH”, naglasio je u izjavi za portal Politicki.ba.

  Doći do evropskog izbornog sistema u BiH

  Ahmetović je istakao da Izborni zakon BiH ne može biti onakav kako to žele nacionalističke snage, već multietnički i u skladu s evropskim standardima.

  “U ovakvom sastavu pregovarača, svaki rezultat do kojeg bi se došlo ne bi bio dobar za budućnost BiH”, dodao je on.

  Pozvao je demokratske i liberalne snage u BiH da se zajedno bore i, uz pomoć Njemačke, dođu do evropskog izbornog sistema.

  Izbori u oktobru – sa ili bez novog zakona

  Između 4. i 6. februara Ahmetović planira posjetu glavnom gradu BiH Sarajevu, gdje će sa bosanskohercegovačkim predstavnicima razgovarati o ovim pitanjima.

  On je naglasio stav SPD-a, najjače parlamentarne stranke u Bundestagu, da se u BiH izbori moraju održati u oktobru, sa ili bez novog Izbornog zakona. 

  “Oni moraju biti transparentni i pošteni. Moraju se anulirati manipulacije glasačkim procesom”, podcrtao je.

  Izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan je zaključio da se nakon izbora treba vratiti promjenama Izbornog zakona, u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img