More

  Adem Zolj, premijer KS: Sarađivaćemo sa svim institucijama kako bi se pronašli počinioci gnusnog zločina

  spot_imgspot_img

  Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, povodom jutrošnjeg brutalnog oružanog napada na pripadnike MUP-a KS u kojem je jedan policajac ubijen, a drugi teško ranjen, kazao je da kanton zajedno sa svojim institucijama mora krenuti ka organizovanoj borbi protiv kriminala, koji se prije svega odnosi na krađu vozila, javlja Anadolu Agency (AA).

  Dodao je da su se zahvaljujući uspješnim aktivnostima MUP-a KS takve kriminalne aktivnosti malo smanjile, ali da su se kriminalci organizovali.

  “Vlada prije svega izražava saučešće porodici ubijenog policajca i, naravno, svi se nadamo da će uz pomoć Boga i doktora na Kliničkom centru biti spašen drugi policajac. Prema informacijama koje imamo, još uvijek traje borba za njegov život i sprema se druga operacija“, kazao je Zolj i nastavio:

  “Poduzećemo sve da MUP može uspješno realizovati ovu akciju. Naravno, u saradnji sa agencijama i državnim i federalnim i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS. Već su poduzete mnoge aktivnosti da se zajednički dođe do počinilaca ovog gnusnog zločina.“

  Kazao je da očekuju solidarnost MUP-a RS, jer se radi o ataku na živote policijskih službenika i da će se ozbiljno krenuti u istrazi kako bi se pronašli počinioci. Istakao je da će Vlada nastaviti ranije preduzete aktivnosti vezane za nabavku oružja i neophodne opreme, koji će štititi građane.

  “Do kraja ove godine treba da se izvrši nabavka. Nastavićemo i dalje sarađivati sa svim institucijama da se počinioci ovog gnusnog zločina privedu licu pravde“, naglasio je Zolj.

  Premijer KS je kazao i da će morati imati zajedničke aktivnosti sa MUP-om RS kako bi se smanjile kriminalne aktivnosti vezane za krađu vozila i druge kriminalne radnje na području Kantona Sarajevo.

  “Ovo je atak na državu. Kada ubijete pripadnika policije, koji je predstavnik države na terenu, to je nešto veoma teško. Težak je svaki zločin, ali kada je izvršen na predstavnika državne institucije, onda je to atak i na državu. Najvjerovatnije ćemo kada bude dan sahrane ili dženaze proglasiti Dan žalosti na području Kantona Sarajevo“, rekao je Zolj.

  On je istakao da je poduzeto dovoljno sigurnosnih aktivnosti na svim nivoima vlasti i da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja u Kantonu Sarajevu te pozvao građane da budu smireni i ukoliko imaju bilo kakva saznanja da sarađuju sa policijskim službenicima.

  Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova KS, izrazio je nadu da će počinioci kriminalnog djela biti što prije privedeni pred lice pravde i da će biti najoštrije kažnjeni.

  “Želim da kažem da će MUP KS u skladu sa svojim mogućnostima iznaći sva potrebna sredstva kako bi na bilo koji način pokušali barem ublažiti bol porodicama“, rekao je Mulabdić i dodao:

  “Zahvalio bih svim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, koje su po saznanju za ovaj događaj sve svoje resurse stavile na dispoziciju MUP-u KS. Policijski službenici KS, za koje tvrdim da su policijska agencija koja apsolutno ima najviše poslova i zadataka, će kao i do sada uspjeti odgovoriti svim sigurnosnim izazovima koji se nađu pred nama.“

  Mevludin Halilović, komesar Uprave policije MUP-a KS, izrazio je saučešće porodici ubijenog policajca i izrazio nadu da će se drugi kolega oporaviti.

  “Ovo je nastavak agresivnog ponašanja kriminalnih grupa prema pripadnicima Uprave policije, koje je kulminiralo i sa najtežim posljedicama. Upozoravali smo i prošle godine, kada smo imali slučaj upotrebe vatrenog oružja i razbojništva na području Hadžića, tad smo od Vlade dobili određena sredstva da nabavimo odbrambeno oružje i zaštitna sredstva. Upozorili smo da su te kriminalne grupe postale agresivnije, opasnije i da ne prezaju od upotrebe smrtonosnog oružja prema policijskim službenicima“, istakao je Halilović.

  Kada je u pitanju ovaj događaj rekao je da su u toku uviđajne radnje koje se provode pod nadzorom Tužilaštva KS, koji rade sa pripadnicima Uprave policije na rasvjetljavanju događaja, a uključeni su i pripadnici Federalne uprave policije, MUP-a RS, Granična policija BiH, SIPA-e, kao i snage drugih kantonalnih ministarstava.

  “Mogu da poručim da ćemo zajedničkim snagama, ako treba, prevrnuti sve u okolini Sarajeva i na bilo kom drugom mjestu, da dođemo do izvršilaca ovog krivičnog djela. Policajci su ogorčeni. Taj intenzitet napada od 2016. do danas kada je kulminiralo. Naši policijski službenici nisu imali nikakve šanse. Oni su bez ikakvog razloga, povoda pucali. Policijski službenici su bili u pokretu u vozilu, nisu uključili ni rotaciju, nisu čak ni vatreno oružje izvadili. Upotrijebljeno je vatreno oružje prema njima, to je najviši nivo zločina koji se može izvršiti“, otkrio je Halilović i dodao da se radilo o iskusnim policajcima sa dvadesetak godina radnog staža.

  Naglasio je da nema bojazni da će biti bilo kakvih represivnih aktivnosti te da će braniti i sebe i policijske službenike na području KS. Halilović nije želio otkriti identitet ubijenog i povrijeđenog policajca.

  Predsjednik sindikata Uprave policije KS Mirza Hadžiabdić kazao je da je nakon rata riječ o četvrtom pripadniku policije koji je ubijen te da se nada da će preživjeti drugi kolega koji je teško ranjen.

  “Ovo je do sada najbrutalniji napad na policijske službenike. I u tom pravcu želim u ime Sindikata policije KS da dam punu podršku nadležnom Kantonalnom tužilaštvu i Upravi policije MUP-a da u saradnji sa svim agencijama učine svoj maksimum kako bi počinioci brutalnog ubojstva našeg kolege bili privedeni pravdi. Bićemo zadovljni onog momenta kada bude počinilac pronađen i u zakonito provedenom postupku bude izrečena adekvatna krivično-pravna sankcija. S druge strane, očekujemo apsolutnu podršku za energičnu primjenu, i u skladu sa zakonom, svih policijskih ovlaštenja kako se nikada više ne bi dogodilo da bude ubijen policijski službenik u KS“, istakao je Hadžiabdić i dodao:

  “Dajem punu podršku svim kolegama da maksimalno koriste sve zakonom propisane ovlasti, jer je krajnje vrijeme da se razračunamo, mi ili oni. Nećemo tolerisati ni najmanji napad na policijske službenik.“

  On je obećao da će Sindikat Uprave policije KS tražiti od svih nadležnih institucija da se, ako treba, promijene određeni propisi kako bi se na takve vrste napada i na brutalnosti odgovorilo adekvatnim sredstvima i svim raspoloživim mjerama.

  U pucnjavi koja se dogodila oko četiri sata ujutru u petak u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijen je jedan policajac, a drugi teško povrijeđen. Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila u Geteovoj ulici. U oružanom napadu jedan policajac je ubijen na licu mjestu, dok je drugi sa teškim povredama glave prevezen na Kliničko-univerzitetski centar Sarajevo, gdje mu se bore za život.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + eight = seventeen

  Čitano

  Povezani članci