More

  Adaleti (31) potrebna pomoć kako bi se izborila sa teškom bolešću

  spot_imgspot_img

  Adaleta Husić je 31-godišnja djevojka iz Mostara koja je ove godine oboljela od teške autoimune akutne upalne bolesti crijeva zvane ULCEROZNI KOLITIS/MORBUS CROHN.

  Adaleta se trenutno nalazi u teškom zdravstvenom stanju, dnevno ima od 20 do 35 stolica, strašne bolove, i kako kaže nikada nije vjerovala da će se naći u ovakvoj situaciji, ali s obzirom da su troškovi liječenja izvan mogućnosti koje sama ne može finansirati, odlučila je pomoć potražiti u dobrim ljudima.

  Vrlo često hospitalizirana sa rijetkom krvnom grupom 0 negativnom i na transfuziji zbog malokrvnosti popraćenom teškom anemijom, bilo je trenutaka kada od bolova ni lijekovi dati intravenozno nisu bili ni od kakve pomoći, i trenutaka kada su joj se liječnici borili za život.

  Bolest odlikuju krvave i česte stolice koje vam slabe organizam, nagli gubitak težine, sideropenična anemija, jaki bolovi i grčevi u stomaku i predjelu abdomena, temperature i groznice, opada željezo i imunitet, osjećate fizičku slabost, gubite normalan život, i ne možete obavljati nikakve aktivnosti.

  Terapije uključuju tretman mesalazinom, imunosupresantima, te kortikosteroidima za smirivanje perioda upale, a ukoliko terapije ne urode plodom, prelazi se na biološku terapiju, a nakon toga i na operativni zahvat kojim se odstranjuje oboljeli dio probavnog trakta, u većini slučajeva dio ili cijelo debelo crijevo.

  Na biološku terapiju koja košta do 25.000 eura godišnje čeka se i do 8 mjeseci. Postoje lijekovi koji nisu na esencijalnoj listi, pretrage i pregledi koje zbog hitnosti ne mogu čekati na bolničke usluge, pa ste primorani obaviti ih privatnim putem što košta mnogo.

  Lijekovi koji se koriste u liječenju ulceroznog kolitisa su: Salofalk tablete, klizme, granule, čepići, te kortikosteroidi (Medrol, Imuran), Pentasa, Sideral, i druge biološke terapije te alternativni putevi. Salofalk granule nisu dostupne u BIH u apotekama, mogu se kupiti u Hrvatskoj i šire, a jedna kutija košta 132KM.

  Ishrana je također jako složena, radi se o (HRONO) ishrani, jer postoje namirnice koje možete priuštiti i one koje su izrazito skupe i ne možete, a važne su da održe organizam od aktivne bolesti u fazi remisije.

  Stoga, ovim putem upućujemo apel svim ljudima dobre volje da svojom donacijom pomognu našoj Adaleti onoliko koliko mogu i žele.

  Podržimo mladost, podržimo borbu za život, humanost je najljepša zastava, budimo ljudi.

  Za uplate iz BiH otvoren je tekući račun u konvertibilnim markama na ime Adaleta Husić:
  3381302538216079
  UniCredit Bank d.d Mostar.

  Za uplate iz inostranstva otvoren je devizni račun:
  Adaleta Husić, Fra Lucijana Kordića 13, 88000 Mostar.
  IBAN: BA39 3381302877482988
  SWIFT CODE: UNCRBA22 UniCredit Bank d.d Mostar.

  Nije u mogućnosti obavljati daljnje pretrage po koje je došla u HR zbog pandemije Koronavirusa.

  Autor: Porodica Husić

  Čitano

  Povezani članci