More

  A, od sutra lanci: Zimska oprema OBAVEZNA!

  - Advertisement -

  “U skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini  i Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima od 01.novembra tekuće godine do 01.aprila naredne 2024. godine, na snazi je obavezna upotreba zimske opreme za sva motorna vozila koja saobraćaju na javnim putevima izuzev vozila kategorije “L”, “T” i “C”.

  Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima prema navedenom pravilniku, smatraju se:

  – pneumatici za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili

  – pneumatici za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim kotačima i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača ili

  – pneumatici za ljetnu upotrebu na svim kotačima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača.

  Pod zimskim uslovima na putevima, podrazumijevaju se situacije kada:

  –  pada snijeg i nalazi se na kolovozu,

  –  kada na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega,

  –  kada pada kiša i ledi se na kolovozu,

  –  kada je kolovoz zaleđen.

   Bez obzira na vremenske uslove sva motorna vozila moraju koristiti i posjedovati propisanu zimsku opremu u periodu od 01.11. tekuće godine do 01.04. iduće godine.

  Kazne koje su predviđene iznose 40 konvertibilnih maraka zbog neposjedovanja zimske opreme za motorna vozila i isključenje iz saobraćaja kada nastupe zimski uslovi na putevima.

  Pozivamo sve vozače da pripreme vozila za vožnju u zimskim uslovima, čime će izbjeći zakonske sankcije za nepoštivanje navedene obaveze, a istovremeno doprinijeti ličnoj i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju”, navedeno je u pisanoj informaciji iz Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = three