More

  75 godina od prvog zvižduka lokomotive u Brčkom (VIDEO I FOTO)

  spot_imgspot_img
  Proslava povodom 70 godišnjice: https://www.slobodnaevropa.org/a/pruga-brcko-banovici/28101129.html / Radio Slobodna Evropa / Zoran Matkić

  „Već rano u jutro izašlo je sve građanstvo Brčkog iz svojih kuća i žurilo prema željezničkoj stanici da prisustvuje dočeku prvog vlaka iz Banovića. Glazbe su prolazile ulicama, svirajući marševe i borbene pjesme“, Vjesnik.

  Sedmi novembar 1917. godine pamti se kao dan Velike oktobarske revolucije kada su na čelo Rusije došli boljševici predvođeni Lenjinom, ukinuvši  vladu Aleksandra Kerenskog. Na isti datum, gotovo 30 godina poslije, 7. novembra prošao je prvi voz prugom Brčko-Banovići.

  „Puna 22 dana prije određenog roka herojska Narodna omladina Jugoslavije završila je grandiozno djelo, kojemu se divi cijeli svijet. Jučer, uoči proslave Velike Oktobarske socijalističke revolucije na svečan način je predana prometu Omladinska pruga Brčko-Banovići. Od ranog jutra velike mase omladine, muškaraca i žena, s pjesmom, transparentima i zastavama pristizale su na rudnik u Banovićima. Rudnik je bio svečano iskićen zastavama, zelenilom, transparentima, slikama maršala Tita i generalissimusa Staljina“, prenio je utiske zagrebački “Vjesnik”.

  Dino Bajramović bilježi u  Slobodnoj Bosni da je 1. maja pa do kraja oktobra 1946.  izgradnje iskopano 1.361.680 kvadratnih metara zemlje i 134.460 kvadratnih metara kamena, i da su izgrađena dva tunela u dužini od 667 metara, te dvadeset i dva mosta dužine 455 metara. Najveće zasluge za uspjeh pridavale su se omladincima i omladinkama. 

  Foto: Kako se gradila pruga Brčko-Banovići / Novka Ilić / RFE/RL

  Brčanski fotograf i hroničar Atah Mahić  u DžematRahić.ba bilježi: „Izgradnja Pruge trajala je 190 dana i u njenoj izgradnji učestvovalo je 62.268 mladih. U tih 190 dan postavljeno je 88,5 kilometara tračnica, plus 11,5 kilometara tračnica staničnog kolosijeka. Uz Prugu je postavljeno 2.100 telefonskih stubova sa 14 hiljada kilograma telefonske žice. Uz Prugu je sagrađeno 177 zgrada,22 mosta u dužini od 500 metara,291 nasip, probijeni tuneli „Majevica“ u dužini od 394,74 metra i „Drenik“ 83 metra. Sem toga izgrađeno je 13 staničnih zgrada,13 magacina,31 stambena zgrada sa 64 stana,96 ekonomskih zgrada,29 skretničarskih kućica,34 bunara,4 zgrade sa radionicama ložionice i 10 pomoćnih ložionica sa 4 vodostanice.“

  Foto: Milan Pavić 1946

  I datum početka izgradnje simbolično je vezan za socijalističku tekovinu – praznk rada, 1. maj.

  „Na zajedničkom radu našla se najbolja i najsavjesnija omladina svih naroda Jugoslavije. Uz omladinu Jugoslavije našla se i napredna omladina mnogih država na svijetu. Rad na izgradnji Omladinske pruge bio je za omladinu škola života. Tu su se upoznale i srodila seljačka, radnička i đačka omladina“, napisao je Vojislav Bogićević.

  Foto: Delovne brigade (Na progi Brčko Banoviči) / Marjan Pfeifer

  „Na kraju svečanosti otkrivena je spomen-ploča graditeljima Omladinske pruge. Dok se u Banovićima i kod Rudnika maršala Tita razvilo narodno veselje, krenuo je specijalni vlak s ugljenom put Brčkog. Vlak je svečano iskićen zastavama, raznim parolama, slikama rukovodilaca i zelenilom. Kompozicijom putuje oko 600 omladinaca, udarnika i delegata svih brigada, koje su sudjelovale u izgradnji Omladinske pruge, zatim predstavnici Rudnika maršala Tita, uprave gradilišta i drugi. Na svim usputnim stanicama vlak su dočekivale mnogobrojne delegacije seljaka iz susjednih sela.

  Danas u 9 sati u jutro čuo se na stanici u Brčkom jaki zvižduk lokomotive, koja je vukla prvi vlak, natovaren ugljenom, iz Rudnika uglja Tito u Banovićima, prvi vlak, koji je prošao Omladinskom prugom, izgrađenom u rekordnom i do sada nečuvenom vremenu od šest i po mjeseci.

  Već rano u jutro izašlo je sve građanstvo Brčkog iz svojih kuća i žurilo prema željezničkoj stanici da prisustvuje dočeku prvog vlaka iz Banovića. Glazbe su prolazile ulicama, svirajući marševe i borbene pjesme“, zabilježio je zagrebački Vjesnik.

  Na svečanosti otvaranja Pruge prisutni su bili, uz Josipa Broza Tita i ministar rudarstva Savezne vlade Bane Andrejev, potpredsjednik Narodne skupštine Bosne i Hercegovine Ante Babić, ministri vlade NR Bosne i Hercegovine Đuro Pucar-Stari, Uglješa Danilović, Pašaga Mandžić i Novak Mastilović, pomoćnici ministra rudarstva Savezne vlade ing. Tadija Popović, ing. Dular, predstavnici JA, predstavnici Zemaljskog odbora Jedinstvenih sindikata Bosne i Hercegovine, delegacije radnika iz svih rudnika Bosne i Hercegovine, predstavnici narodne vlasti, Moša Pijade i sekretar Prezidijuma Mile Peruničić, predstavnici Savezne vlade: ministar financija Sreten Žujović, ministar poljoprivrede Vasa Čubrilović, ministar rudarstva Bane Andrejev i ministar saobraćaja Todor Vujasinović, predstavnici Jugoslavenske armije: general-lajtnant Sava Orović i general-major Pavle Jakšić, te predstavnici Glavnog odbora Jedinstevnih sindikata radnika i namještenika Jugoslavije: predsjednik Đuro Salaj i potpredsjednik Josip Cazi. Zatim i predstavnici NR Srbije Jovan Veselinov i Moma Marković, predsjednik vlade NR Makedonije Lazar Koliševski, predstavnik vlade NR Slovenije ministar rada Tomo Brecelj, predstavnici vlade NR Bosne i Hercegovine: ministri Avdo Humo, Pašaga Mandžić, Osman Karabegović, Novak Mastilović i Uglješa Danilović.

  Veliki jugoslavenski pisac Branko Ćopić posvetio je stihove gradnji pruge Brčko-Banovići:

  (…)

  Nosimo mladost, polet i snagu

  Kroz ovaj nekad zamrli kraj,

  Jednoga dana, usprkos vragu,

  Grmiće tuda čelični zmaj… (Branko Ćopić)

  Foto / Ernad Osmić
  Autorica: Emina Osmić-Hajdarević

  Čitano

  Povezani članci