More

  38. Susreti pozorišta u Brčkom: Pregled svih dešavanja (VIDEO)

  spot_imgspot_img

  38. susreti pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom danima su bili u centru regionalnih zbivanja, jer se u stručnom žiriju našao glumac Branislav Lečić. Krenula su negodovanja pozorišta i glumaca, razne reakcije pojedinaca i javnosti, da bi se sve završilo proglašenjem pobjednika, od kojih će pojedini prihvatiti nagrade, dok su neki to odbili.

  Ekipa beogradskog Ateljea 212 drugu noć Festivala reagovala je proglasom u kojem je izrazila svoje negodovanje jer se u stručnom žiriju našao glumac Branislav Lečić, kojeg je u martu ove godine koleginica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, da bi u julu njeno krivičnu prijavu odbacilo tužilaštvo u Beogradu. Međutim, iz Ateljea 212 smatraju da se Lečić aktivno uključio u podjelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne.  Izveli su predstavu, ali su odustali od takmičenja. I onda su redom glumci, glumice, režiseri i autori narednih predstava krenuli odustajati od učešća u takmičenju – ali pristajući da, ipak, revijalno izvedu predstave.

  „Uvijek će ostati ljudi koji misle i veruju da je to istina, da je tužilaštvo izmanipulisano nekakvim režimom, da je sve to konstrukcija. Oni imaju svoj stav i hejterski se odnose prema meni i danas ili sutra. Ali mora da postoji granica. Zadržite svoje mišljenje za sebe, neću se miješati u vaša uverenja. Ja znam pred Bogom da sam čist“, kazao je Branislav Lečić.

  Ova dešavanja izazvala su lavinu reakcija u regionu do te mjere da su i same predstave pale u drugi plan. Ipak, organizatori nisu ništa mijenjali te kako je bilo i planirano, posljednji dan su proglašeni pobjednici, dok će o prihvatanju nagrada odlučiti pozorišta i pojedinci.

  Poznato je da će Kamerni teatar 55 iz Sarajeva prihvatiti Grand Prix nagradu za najbolju predstavu u cjelini „Schindlerov lift“. Uz Lečića, u stručnom žiriju je bio i režiser Robert Raponja iz Hrvatske, dok je dramski pisac iz Sarajeva Almir Imširević istupio.

  Oni koji su apsolutno – uposlenici i pozorišne kuće – odbili nagrade, to je Narodno pozorište iz Sarajeva i Bosansko narodno pozorište Zenica. Ostali su – ili neće kuća, a hoće uposlenici, ili neće uposlenici, a hoće kuća, ili pola uposlenika hoće, pola neće. Čekamo da se ovo polako slegne, da napravimo konačno bilans“, objašnjava Jakov Amidžić, direktor Susreta pozorišta Brčko.

  Susreti pozorišta u Brčkom su postali i politička tema, jer su se oglasili i pojedini funkcioneri koji se ne slažu sa odabirom predstava. Smeta im forsiranje ratne tematike, a upravo to je bila tema pobjedničke predstave „Schindlerov lift“, koja govori o zločinima u Prijedoru. Iako je publika u velikom broju ispratila sve ovogodišnje predstave, pojedinima nisu odgovarale priče o ratu i napuštali su salu.

  „Ako mi pričamo o ovim stvarima 20 i kusur godina nakon i ako ne možemo da se usaglasimo oko toga šta je suštinska istina – mi pričamo jednu vrstu istine, neko ima drugu vrstu istine, neko treću… Nakon svega toga, čovjek se umori jako puno. Ja, recimo, želim sad da odem negdje gdje nema Srba, Hrvata i Bošnjaka“, poručuje Aleksandar Seksan, glumac u predstavi „Schindlerov lift“.

  Program 38. susreta pozorišta u Brčkom završen je koncertom Radeta Šerbedžije, koji se također ranije oglasio i zatražio da ne nastupa u okviru bilo kakvih drugih festivalskih aktivnosti, nego zasebno samo za publiku. Brčanski pozorišni festival jedan je od najvećih kulturnih događaja u regionu, a ove godine izvedene su četiri predstave iz Bosne i Hercegovine, dvije iz Hrvatske i jedna iz Srbije.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Snimatelj i montažer: Samir Tukulj

  Čitano

  Povezani članci