38. susreti pozorišta BiH: Predstavljena monografija „Prvi među jednakima – Danilo Bata Stojković“

U okviru pratećeg dijela programa 38. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom sinoć je u foajeu Doma kulture predstavljena monografija „Prvi među jednakima – Danilo Bata Stojković“, autora Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića.

Danilo Bata Stojković je jedan od najvećih glumačkih protagonista iz Srbije i južnoslavenskog prostora, a monografijom je obuhvaćen njegov kompletan pozorišni, filmski i televizijski angnažman.

„Sve ovo ukazuje na veličinu ovog glumca, na ličnost jednog čovjeka koji je zaista ostavio značajan trag, trag po kome mnoge društvene mijene mogu mjeriti, mogu pokazati. Nekako kao da je Bata Stojković u tom svom spoju tragike i komike kao rijetko ko umio da spaja te karaktere bio jedan lijek, jedan sedativ za cjelokupni narod. Kad su određeni krizni momenti bili u pitanju, onda je najbolje bilo pogledati filmove Bate Stojkovića ili pogledati drame u kojima on igra“, izjavio je jedan od autora monografije Srđan Vukadinović.

On smatra da je Stojković izvanredno kroz svoju karakterologiju likova ocrtao tu antropološku dimenziju ljudi ovog prostora – na jednog strani licemjere i podanike koji su spremni da se prodaju za mali sitni interes, a na drugoj strani one ljude koji su potpuno opčinjeni totalitarnim režimom.

„Sve ono što je Bata Stojković uradio itekako može da nam posluži za rekonstrukciju ne pozorišnih, filmskih, nego značajnih društvenih događaja“, istakao je.

Naglasio je da se Stojković 1987. godine susreo sa Dušanom Kovačevićem, najvećih živim komediografom regiona.

„Jedan pisac je sreo svoga glumca, a jedan glumac svoga pisca. U spoju ta dva sublimata, pisca i glumca, nastala su kultna djela, djela koja danas možemo gledati koliko god hoćemo puta i na osnovu kojih možemo procjenjivati dostignuća i pozorišta i filmske umjetnosti na ovim prostorima“, zaključio je Vukadinović.

Glumac Branislav Lečić, predsjednik stručnog žirija 38. Susreta pozorišta u Brčkom, prisjeća se da su Stojkovića u žargonu zvali vlasnikom glume.

„Zato što je sa takvim posvećenjem radio svoj posao, da on ništa drugo i nije imao sem glume. Za njega je gluma bila izvorište, utočište i motivacija i porodica svakog glumca, i onog mladog koji je došao u glumu, i onog ko je igrao sa njim i onog ko je veći od njega u smislu godina, starosti“, kazao je on, naglasivši da je ponosan što ga je poznavao.

Piše: Suada Malkanović
Foto: Dejan Đurković 
--