More

  Bradara rebalansom budžeta dobila šest puta više sredstava nego Stojanović i Lendo! I dalje nastavlja….

  - Advertisement -

  Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ) rebalansom Budžeta Federacije BiH dobila je skoro šest puta više sredstava u odnosu na potpredsjednike Igora Stojanovića (SDP) i Refika Lendu (SDA), piše Index.

  Naime, njeni troškovi povećani su za više od 200 hiljada KM, dok je Stojanović dobio 90.000 KM, a Lendo 50.000 KM. Disbalans u ovoj raspodjeli tema je duže vrijeme, a ide još iz vremena Marinka Čavare, koji je podsjećamo imao čak 11 savjetnika.

  Kršenje Zakona o budžetima u Federaciji BiH ogleda se u tome da su osobe zapošljavane mimo planiranih izdvajanja u budžetu.

  Tako je Bradara zaposlila čak četiri osobe koje nisu bile u planu u Budžetu za 2023. godinu, dok su Lendo i Stojanović zaposlili po dvije osobe. Ukupno je to osam novozaposlenih koje će građane Federacije koštati ukupno dodatnih 390.000 KM, od kojih sredstava najviše ide upravo HDZ-ovoj Bradari.

  Rebalansom budžeta koji je nedavno usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH odobrena su im dodatna sredstva za ovaj iznos, i tako su prešutno odobrili zastupnici ovo kršenje zakona na način da su im kroz posebne stavke povećali budžet, ali nisu odobrili nova zapošljavanja.

  Vidljivo je da su u Budžetu za 2023. godinu predviđena sredstva za 37 uposlenih, dok u Izvršenju budžeta za period od januara do juna 2023. godine stoji da je isplata izvršena prema 45 osoba, što znači da je osam novozaposlenih.

  Čini se da je Bradara nastavila staru praksu sumnjivih zapošljavanja iz vremena kada je obavljala dužnost predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

  Podsjećamo da je 2017. Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) otvorilo predmet zbog zapošljavanja osam savjetnika Bradare. Pet njih nisu imali pet godina radnog iskustva, kako je predviđeno federalnim propisima, no do danas nema konačne tužilačke odluke ili bar nije javno objavljena.

  Zastupnik NES-a u Predstavničkom domu PFBiH Sandi Salkić kazao je za Patriju da je i ovaj slučaj dokaz maćehinskog odnosa nametnute Vlade FBiH prema Krajini, iz koje on dolazi, a kojoj su rebalansom budžeta znatno smanjena sredstva iako je budžet veći za 211 miliona KM

  “Važno je da građani Federacije, posebno Krajine shvate način rada Vlade Nermina Nikšića. Predsjednica Federacije i ranije je sumnjivo zapošljavala, a čini se i nastavila tim tempom. Neshvatljivo je da Parlament FBiH prešutno podržava krivična djela”, kazao je Salkić.

  Naravno, ovakve priče iz rebalansa ostale su u sjeni one najvažnije kojom se, čini se, pokrila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, jer je rebalansom Budžeta FBiH za 2023. godinu izdvojila dodatnih 10 miliona KM za Fond solidarnosti te je donijela zaključak kojim poziva kantonalne vlade i kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja, koji su iskazali suficit, da se pridruže naporima Vlade FBiH u rješavanju problema liječenja najteže oboljelih pacijenata u FBiH i osiguraju dio sredstava potrebnih za njihovo liječenje do kraja godine.

  Podsjećamo da je neophodno 70 miliona KM za rješavanje ovog krucijalnog pitanja.

  No, vlast koju čine stranke Trojke i HDZ BiH ponajviše su isticale ovu priču, a zastupnike koji nisu željeli podržati rebalans optuživali za nemar i nebrigu o najteže oboljelim pacijentima.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two ÷ = one